Гълъб Донев

Служебният премиер Гълъб Донев настоя, че кабинетът му се е справил с организацията на предсрочните избори.

„Изборите протекоха свободно, спокойно, нямаше съществени нарушения. Доказателство, че изборите бяха честни е това, че партиите са в радиомълчание и не говорят за честността им“, посочи той в интервю за bTV.

По думите му може би партиите са изненадани от резултатите: „Това, което избирателите показаха в тези избори с този парламент и това представителство и показаха на политиците, че трябва да вървят към обединение, трябва да говори за това, че политиците трябва да търсят единство, приоритети и проблеми, които да решават за развитието на България“.

Премиерът отбеляза още, че техническите екипи трябва да изяснят защо машините за гласуване дадоха толкова много ефекти – дали е проблем с устройството и софтуера или хартията за печатане на бюлетините.

Политиците трябва да стоят като морален стожер, за да няма купен вот, но фактите са, че партиите стоят зад това явление, настоя Гълъб Донев.

„Над 145 досъдебни производства са образувани за нарушение на изборния процес, предстои прокуратурата да се произнесе по тях и да се види дали има повишаване на купения и корпоративен вот. За тези избори МВР в трайно сътрудничество с прокуратурата успяха да пресекат голяма част от опитите за купен вот. Според сигналите всички партии са купували гласове“, каза той.

Донев за сетен път обяви готовността си да сдаде властта на редовен кабинет.

Служебният премиер защити финансовият си министър Росица Велкова, че преди изборите обяви стряскаща прогноза за бюджета: „Държавата не фалира, служебното правителство ръководи стабилно финансите на държавата. Имаме над 20% ръст на данъчните приходи в сравнение с миналата година“.

Той отчете, че към 7 април бюджетът е на дефицит, но заради политиките, приети през миналата година.

„С 30% разходите са увеличени, а приходите са с 20%. Заради това е дефицитът от 650 млн. лв. Но това гласуваха политиците през 2022 г. без да се съобразят какви са възможностите за приходи в държавата“, пресметна Донев.

В заключение премиерът обяви, че до края на април кабинетът му ще внесе проект на бюджет.

„Ще направим всичко възможно бюджетът да е с дефицит не повече от 3%“, уточни Гълъб Донев.

Източник: БНР