Първан Симеонов

Наблюдаваме първи симптоми на криза на либералната демокрация. Последните избори, които минаха, са най-лошите като оценка на тема „Честност и свобода“ поне от 15 години. Доверието във властта в момента е доста ниско. Добавете към това и факта, че има ужасяващо ниска активност. Това каза политологът Първан Симеонов в предаването „Тази събота“ по бТВ.

Демокрацията означава представителност, свобода и избор. „Оказа се, че свърши политическата криза, а виждаме първи симптоми на криза на демокрацията и се бием с паметници – това са точно 90-те години“, коментира той.

По думите му луфтът, който се отваря между избиратели и „политически елит“, се увеличава все повече. „Властта звучи твърде далече от масовия вкус в България. В тази ниша ще се намести някой трети и това ще гледаме в следващите месеци и години – кой е кандидатът да обере това утаяващо се и трупащо се недоволство. Главното е дали ще пуснем всички хора да отидат направо при радикалите или поне ще се конституира нещо по-центристко, което да обере част от този вот да не отиде изцяло при радикалите“, каза Симеонов.

По думите му сегашното управление няма алтернатива към момента.

Политологът Слави Василев заяви, че настоящата конструкция на властта не създава доверие, просперитет и сигурност за гражданите.

Демокрацията има нужда от съперници в политиката, а в момента няма такива, посочи той. „Народното събрание няма конституционните механизми, за да могат да се противопоставят на това, защото когато има мнозинство от 160 плюс народни представители, които са силни до степен, в която могат да променят Конституцията, тогава опозицията е безсилна. Това е конституционно заложен проблем. Добре че е президентът, за да сезира Конституционния съд, който е последният щит против своеволията на управляващите“, коментира Василев.

Според него ротацията няма да доведе до промяна по същество. „Властта в момента я държат Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Христо Иванов. Оттам нататък другите са секретарки на волята на тези хора. Министър-председателят Денков и целият кабинет осъществяват властта спрямо визията на политическия елит в България, който държи мнозинството. Това означава, че и волята на Народното събрание, и волята на Министерски съвет са подчинени на волята на партийните лидери“, коментира Василев.

бТВ, „Тази събота“