Николай Денков

„Президентът е заинтересована страна относно промените в Конституцията на страната“, заяви в Монтана премиерът академик Николай Денков. 

Преди дни президентът на страната Румен Радев заяви, че ще сезира Конституционния съд заради по думите му „брутално и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската Конституция“.

Ето какво заяви днес министър-председателят Николай Денков:

„Президентът е заинтересована страна заради промените, свързани със служебните правителства. Всеобщо е политическото мнение на политическите сили, които подкрепиха промените в Конституцията, че беше необходима промяна, както правосъдната система, която, както виждаме, се оспорва, така и по отношение на статута на служебните правителства, които се оказаха без парламентарен контрол в дълги периоди от време. Президентът очевидно има проблем в това отношение, защото се ограничават определени права, с които мога да кажа, че беше злоупотребено през последните 2 години.

Служителят направил грешка относно изпращането на покани от Министерството на отбраната до депутатите за освещаването на бойните знамена на 6 януари е подал вчера оставка:

„Не може някакви покани да бъдат сложени на везната и да тежат повече от това, което министърът е свършил като реална дейност за развитието на българската армия“.

Смяната на министри по време на ротацията ще бъде обсъдена с вицепремиера Мария Габриел, каза още Николай Денков:

„Смяната на министрите ще става, само ако ние двамата със сегашния вицепремиер – бъдещият премиер Габриел, сме съгласни, че човекът трябва да бъде сменен, защото не се е справил с работата си. Това е договорката. Ако някой иска да я променя, разбира се, трябва да се обоснове“.

Министър-председателят присъства в Монтана на изписването на първото бебе за 2024 година – Александра:

„На Бабинден искам да поздравя всички хора, които са ангажирани с бременността, раждането, грижата за малките деца. Това са хората, които дават бъдещето на България“.