Борислав Сарафов

„При всяко заемане на поста от нов главен прокурор виждаме едни такива действия, които първоначално дават някакво основание да се смята, че прокуратурата едва ли не ще тръгне по нов път, ще има по-голяма откритост, започват някакви дисциплинарни производства срещу определени прокурори, някои, които са били неглижирани, им се дава шанс за изява, но доста скоро се оказва, че това са едни проформа действия и никаква реална промяна не се случва. Сега наблюдаваме същото – няма реална промяна в прокуратурата„. 

Това мнение изрази пред БНР адв. Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд. 

През седмицата стана ясно, че делото за изнудване на хазартния бос Васил Божков от бившия премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов е прекратено. Основният мотив за това е липсата на доказателства за извършено престъпление. 

По думите на адв. Янкулов от прессъобщението се разбира, че има различни версии за това какво се е случвало с теглените големи суми пари на каса в банка от Васил Божков

„Оказва се вероятно, че не е ясно и за другите държавни институции, които би трябвало да проявят някакъв интерес какво се е случило с тази огромна сума пари в брой, като например НАП, антикорупционната комисия, финансовото разузнаване в ДАНС и т.н. Те би трябвало да са много заинтересовани какво един известен бизнесмен може да прави с такава сума, теглена в брой. Ако приемем, че не е давана за подкупи, тя може да е използвана за финансиране на тероризъм, кой знае, или някакви незаконни дейности“. 

В хода на разследването прокуратурата би трябвало да се е опитала да изясни какво се е случило с тези пари и да е потърсила информация от тези институции, подчерта адв. Янкулов. Според него най-вероятно и институциите, които би трябвало да изяснят този въпрос, са ударили на камък. Сега не знаем каква е била съдбата на тези милиони, посочи той.

Адвокатът отбеляза, че основният аргумент за включването на Горанов в списъка „Магнитски“ излиза да е именно участие в такава корупционна схема. Тук се касае за същите факти, смята той. Но:

„Тези факти Министерството на финансите на САЩ тълкува като доказани, докато нашите институции не могат да установят какво се е случило и не ги приемат за доказани с необходимата степен на категоричност, така че да се стигне до обвинения по това наказателно производство“. 

„Доколкото се разбира от публично подаваната информация тук се касае за наказателно производство, по което Васил Божков би трябвало да има процесуално качество на пострадало лице. След като има прекратяване на наказателното производство, той би имал възможността да обжалва. По неговото процесуално поведение тук бихме си обяснили, ако той замлъкне и на процесуалния терен, не само на медийния, че може и да няма особен интерес вече у него да повдига тези въпроси. Може и да счита, че няма смисъл от това“, коментира още адв. Андрей Янкулов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл в сайта на БНР.