Владислав Панев

„Раздор в коалицията няма. Никой не се чувства комфортно като гласува такива политически кандидатури. Въпросът е как ще действаме оттук нататък, тъй като предстоят избори на много други регулатори. Ако се действа по същия начин – едната формация да предлага кандидати, другата предлага кандидати и да се чувстваме длъжни да ги подкрепим, това ще се разпадне в един момент.“, заяви пред БНР Владислав Панев от ПП-ДБ, представител на „Зелено движение“.

„Лукойл“ вече купува нефт от другаде. 1 март е крайният срок за това да престане да преработва руски петрол, включително за вътрешния пазар. Ясно беше, че не може да стане от днес за утре, както имаше предложения преди няколко месеца, но срок 1 януари – 1 март беше достатъчно разумен. Защо се забавихме, че и заплашвахме с вето ЕК, ако не ни разреши дерогация, е отделен въпрос. Цените по бензиностанциите не са мръднали от това, че „Лукойл“ вече преработва неруски петрол основно„, посочи Панев.

Внасяме ток, защото реформите в сектора като че ли се забавят. Стига се до абсурда Мини „Марица Изток“ да продават на Сърбия въглища, след това да внасяме произведен от тях ток, защото те не плащат въглеродни квоти, коментира Владислав Панев в предаването „Преди всички“.

Бизнесът отново говори за компенсации. Запитан има ли основания за това, депутатът заяви, че „бизнесът отново няма да получи компенсации, просто защото цената е в нормалните рамки“.

За „Школо“ ми звучи малко като „Норвежците ще ни вземат децата“, отбеляза още Панев във връзка с развитието на казуса с продажбата на образователната платформа:

„Ако гледаме по-голямата картина, аз я свързвам с проектозакон за насърчаване на инвестициите, внесен от депутати от ДПС, според който всеки инвеститор извън ЕС с над 1 милион евро трябва да бъде подлаган на скрининг от представители на няколко министерства. Това ми звучи зловещо, защото означава на практика лицензионен режим, ако искаш да си купиш къща в „Драгалевци“ за над 1 милион евро. Това силно ще накърни инвестициите в България, включително такива като „Школо“, и ще насърчи корупционния елемент.“

Относно другия шумен скандал, свързан с имената на Асен Василев и Даниел Лорер, Панев изтъкна, че е необходима „максимална прозрачност на такива сделки, тъй като става въпрос за държавни лица – какви са тези 5 милиона задължения, за какво точно американският гражданин съди фирмата на Асен Василев, защо е фалирала тя, какви са и другите кредитори“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл тук.