Мехмед Дикме

Добро утро на г-н Доган. Като че ли се събуди и осъзна какво е станало с партията“. Така бившият член на ДПС (до септември 2007 г.) Мехмед Дикме коментира новогодишното обръщение на почетния председател на движението Ахмед Доган. В това обръщение Доган предлага партията да им не един, а двама съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Националната конференция, на която ще бъде направен изборът , е насрочена за 24 февруари. ДПС е без председател от 7 ноември 2023 г., когато оставка от поста подаде Мустафа Карадайъ.

Мехмед Дикме напомни, че сам напусна партията и тогава написа писмо до Доган.

„Напуснах и обявих неща, които сега Доган констатира. Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС.

„Не познавам лично г-н Пеевски, защото не е бил в партията, когато аз съм бил в нея. Големият проблем на ДПС е, че Доган подари партията на хора, които не носят идеите на движението в себе си, в сърцата си. Не Доган създаде партията, той просто я узурпира“, допълни той. Според Дикме почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски.

„Г-н Пеевски в момента има по-голямо влияние от Доган в райони като Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, а след последните избори – и в Северна България. Това е опасно за самия Доган. Досега можеше да контролира председателите, но едва ли ще може г-н Пеевски“, коментира той.

Дикме попита защо някой трябва да посочва председател, след като партията има устав и той предвижда номинации от структурите и гласуване.