Украйна флаг

Високопоставен украински служител изключи възможността за разговори с Москва за територия, докато тя не изтегли всички свои войски, като влезе в противоречие със свой колега, който препоръча идеята за преговори за решаване на проблема с руската окупация на Крим, съобщи Ройтерс.

Заместник-ръководителят на администрацията на президента Володимир Зеленски Андрий Сибиха заяви вчера пред в. „Файненшъл таймс“, че Киев е готов да обсъди бъдещето на Крим с Москва, ако контраофанзивата на Украйна достигне до полуострова, окупиран от руснаците още през 2014 г. Украйна, която се е зарекла да си върне всички изгубени земи, планира да започне контраофанзива през следващите седмици или месеци, за да се опита да си върне териториите на изток и на юг.

Днес Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна, застана на противоположна позиция на казаното от Сибиха.

„Основата за реални преговори с (Русия) е пълното изтегляне на руските въоръжени групи отвъд международно признатите граници на Украйна през 1991 г. Включително Крим“, заяви той в „Туитър“.

„Не става въпрос за никакви териториални отстъпки или преговори за нашите суверенни права“.

Ройтерс коментира, че не става ясно дали разнопосочните коментари по въпроса отразяват разцепление в рамките на елита на Украйна или казаното от Сибиха е имало за цел да подаде сигнал на чуждестранните сили, които полагат дипломатически усилия за постигане на мир в Украйна.

В отделен коментар говорителят на Зеленски Серхий Никифоров беше цитиран от украинската медия “Лига Нет“ да казва, че само Зеленски е в състояние да говори за възможни мирни преговори. 

Украинският лидер заяви миналата година, че смята, че въпросът за Крим може да бъде решен с дипломатически средства, припомня Ройтерс.

Източник: Пламен Йотински, БТА