Пламен Димитров

В предаването „Лице в лице“ по БТВ Пламен Димитров, каза че протестиращите енергетици и миньори казаха, че максимално бързи искат да вземе решение за максимално бързо запазване на живота на въглищните централите – поне до 2038 г.

Политиците обещават на миньорите чудеса от храброст, когато са в опозиция, но когато са в управлението, отстъпват от обещанията си, посочи той.

Хората искат от политиците конкретни действия. Ако 2038 г. е хоризонтът, трябва да се види как ще работят мините и ТЕЦ-овете дотогава. Това трябва да се случи спешно, подчерта Димитров.

В рамката трябва да е ясно кой колко ще взема година по година и какви ще са договорите със собствениците на мините и ТЕЦ-овете. Енергетиците и миньорите, тъй като са лъгани много пъти, казаха, че искат да участват пряко в преговорите с правителството. Ако изготвеният план не ни удовлетворява, протестите продължават, заяви синдикалистът.

От една страна трябва да бъде гарантирана работата на мините, а от друга – работата на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“. Без нея енергетиката в България няма как да съществува. Търсим гаранция и от парламента, каза още президентът на КНСБ.