Тодор Тагарев

Поисканата от Атанас Атанасов оставка на председателя на ДАНС Пламен Тончев е нещо нормално заради политическите изявления на Тончев. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред бТВ.

„Държавните служители, било то председатели на Агенция, не би трябвало да си позволяват политически оценки и атаки“, подчерта министъра на отбраната.

Той посочи, че нито една служба няма пълната информация и по тази причина България е част от НАТО и обменя информация със съюзниците.

„Появи се информация от 2012 г., когато е дискутирана ролята на Руската църква в София и какви неща се случват там. Свещеникът действа от 2018 г. и ДАНС не са взели навременни действия“, каза той. „Ако ДАНС са знаели предварително, трябвало е да вземат мерки“.

Тагарев заяви, че в този случай вярва на ДАНС. „Нямам наблюдения през годините какво се е случвало там“, добави той. Според него Атанасов има много по-задълбочени наблюдения върху работата на службите.

В същото време Тагарев не се съгласи с идеята за сливане на службите, което се предлага от Атанасов. 

„Винаги има възможност служителите да бъдат усъвършенствани. Сливане на две организации без предварителен анализ не е приемливо“, посочи министърът на отбраната.

„Конкретно за военното разузнаване, един министър на отбраната работи непрекъснато с ръководството на Служба военно разузнаване. Ние имаме оперативни функции и в мирно време. Не си представям как този тип дейност ще бъде изведена извън МО и аз ще мога да работя с тях в реално време, защото един министър взима решения за използване на сила. А това са много тежки решения и трябва да има пълната информация, а тя идва не само от разузнаването и от военните структури“, обясни Тагарев.Той даде и конкретен пример от последните часове със случващото се в Косово, където е комуникирал едновременно с разузнаването и военните. 

„Не мога да си представя как това може да се случи извън МО. Може въображението ми е да ограничено, но аз не мога да си го представя “, каза Тагарев. БНР