Анонимният автор на рисунки върху стена Banksy с пълно право може да бъде наречен един от будителите на съвремието. И не защото е социално ангажиран. Не защото геният на графитите умело играе със злободневната и неблагодарна кауза в защита на унижените и оскърбените.
А заради своите инициативи и благородни идеи, които носят стотици хиляди долари за благотворителни каузи, които у нас звучат абсурдно повече от столетие.
Сякаш са изминали векове, откакто някой е дал пари, от които няма да получи възвръщаемост и липсва чисто икономическата идея за инвестиция.

Достойна за възхищение е последната инициатива на художника. След като купил пейзаж от галерия в Ню Йорк, Banksy си позволил да добави в него седнал на пейка нацистки войник, който се любува на природата. С новото си име „Баналността на баналността на злото“ картината се връща в магазина.

Засега остава да гадаем идеята за асоциацията с един от най-големите европейски кошмари. Предупреждение за засилване на крайно-десните настроения на Стария континент или просто припомняне, че в голямата си част страховитият Вермахт е бил съставен от най-обикновени хора. Ръководени от една идея за господство и доминиране.

Препратката на Banksy е ясна. „Баналността на злото: Айхман в Ерусалим“ е книга, която твърди, че един от касапите на Хитлер и архитект на Холокоста бил ръководен от желание за кариера, а не от омраза.

Будител на новото време

И изведнъж за всеобща почуда на нюйоркския магазин скоро последвали телефонни обаждания от клиенти и експерти, които потвърждават автентичността на творбата. Оказва се, че е обявен благотворителен търг и купената за 50 долара рисунка вече има стойност от 74 000 долара. Наддаването достигна над $300 000, които отиват в помощ на бездомните в Ню Йорк.