Христо Хинков

Медицинската федерация „Подкрепа“ поиска от премиера Николай Денков оставката на министъра на здравеопазването Христо Хинков. Решението на синдикалистите за това искане е взето на заседание на съвет на организацията след обсъждане на проблемите в сектор „Здравеопазване“. 

Сред аргументите са провалът в електронизацията на здравната система и свързаният с това хаос, както и многократната промяна на сроковете за прилагане на рецепти на хартиен носител. Това каза за БНР председателят на медицинската федерация „Подкрепа“ Росица Палешникова:

„Както и отказа от ясна позиция по проблемите в детско училищно здравеопазване. Неяснота ще има ли електронни рецепти, няма ли да има? От кога ще има, както и многократната промяна на сроковете за прилагане на всякакви други рецепти на хартиен носител. Тези, които не работят с националната здравна каса, няма как да предписват рецепти при съществуващата неяснота.Какво да кажем, ако някое дете се разболее и съответният педиатър го прегледа на 25 декември, но той няма договор със здравната каса, как ще му изпише електронна рецепта“.