Военната помощ за Украйна беше водеща тема по време на разговора между украинския президент Володимир Зеленски и българския държавен глава Румен Радев.

 „Хубаво е да се дава на хората да могат да се защитават, за да не дойде войната при вас. За войната няма разстояние. Не дай Боже вие да бъдете на моето място. Ако не ви помагат с оръжие, какво ще правите тогава? Ще кажете: „Путин, взимай български територии?”. Не, Вие като президент няма да допуснете компромис”, каза Зеленски.

Зеленски подчерта пред Радев, че случващото се в Украйна не е конфликт, а война. „Ако това е конфликт, държавата не се напуска от милиони хора. Трябва да поставяме точките, защото в противен случай друг ще ги поставя. Имаме право на това, защото войната е на наша територия”, заяви той.

Пред Радев украинският президент заяви, че Русия иска да разруши НАТО, Европейския съюз и Европа. „Въпросът не е само в това, че Путин води война срещу нас. Той няма да се успокои, докато не ни избие. Вие не можете да се договорите с него. Той иска да ни унищожи, а ние искаме да живеем. Това е задачата”, каза Зеленски.

Румен Радев: „Не приемам предоставянето на боеприпаси, особено от резервите на българската армия. Аз като главнокомандващ имам ясни отговорности отбранителните способности на държавата да не отслабват.

Забелязахте, че няколко пъти употребих думата война и това категорично е такава. Украйна има своето място в ЕС. Ние бихме искали да чуваме повече и думата „мир“.

Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение и все повече и повече оръжие трудно води до това решение. Водещите усилия да бъдат за постигане на мир. Вярвам, че в момента не сме използвали всички средства на дипломацията, за да работим в тази насока.“

Володимир Зеленски: „Не подкрепяте оръжия за Украйна, за да не отслабне вашата армия или не подкрепяте усилването на Украйна? Ако това е конфликт, държавата няма да се напуска от милиони хора. Имаме това право, защото войната е на наша територия. Не става въпрос за дипломация.

Много благодаря, че днес бяха подписани важни декларации в областта на енергетиката. Един от опитите за шантаж на Руската федерация е чрез цените на енергоносителите и после чрез превземането на Запорожката АЕЦ. Превземането на тази централа също не е конфликт, а война.

Атомната електроцентрала в Запорожие е минирана. Ние не нахлуваме там с оръжие. Руснаците завзеха централата, за да предизвикат дефицит на електроенергия.

Относно зърнената инициатива – Ердоган и Гутериш си общуват с Русия. Русия всеки ден измисля начин как опашката от кораби да стане по-голяма и зърното да не върви. Ние не контролираме този коридор. Русия завзе нашите териториални води.

Хубаво е да се дава на хората, за да могат да се защитават, за да не дойде войната при вас. Недай боже да стане трагедия и войната да дойде при вас, какво ще правите тогава, ако никой не ви помага?

„Украйна и Европа имат общи ценности. Русия иска да разруши НАТО, ЕС, Европа. Това са техните цели. Разбирате ли? Това не е конфликт, г-н президент! Путин не просто води война срещу нас. Русия иска да ни унищожи. А ние искаме просто да живеем.“