В България все още липсват достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта. Това се казва в оповестения днес доклад на Европейската комисия по върховенството на закона в страните-членки.

Според документа, страната ни не е изпълнила голяма част от препоръките в миналогодишния доклад и по тази причина новите са до голяма степен повторение на предишните. Продължава да предизвика безпокойство формирането на Висшия съдебен съвет, има и риск от политическо влияние върху работата на Инспектората към него. Бави се и назначаването на редица независими органи.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс отбеляза, че страната ни има напредък, но подчерта:

„Ние сме наясно, че политическата ситуация в страната беше много сложна. Ако имате непрекъснати избори, е много трудно да се прокарат различни закони и реформи в парламента. Сега ще видим дали може да се отиде една крачка напред и дали има капацитет да се прокарат различни закони и те да влязат в действие. Можете да видите в новите препоръки, че искаме да се направят много реформи. Надявам се, че с новата политическа конфигурация ще е по-лесно да се прокарат някои реформи“.

В доклада се отбелязва, че България е след страните членки с много висок риск от концентрация на медийна собственост. Тревога буди и липсата на ясна законодателна рамка, която да гарантира прозрачността при разпределянето на държавните реклами.