Със 157 гласа „за“, 57 „против“ и нито един въздържал се, народните представители одобриха членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира на нейната територия. „Против“ гласуваха само от парламентарните групи на „БСП за България“ и „Възраждане“.

Проектът на декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО беше включен като трета точка в днешната програмата за работата на Народното събрание. За да се стигне до нейното обсъждане обаче, се наложи председателят на парламента Росен Желязков да удължи работното време.

Дебатите прераснаха в нападки срещу управляващите. Борислав Гуцанов от БСП ги обвини, че са на една крачка от това да се превърнат в „коалиция на националната катастрофа“.

„Подарихте оборудването на АЕЦ „Белене“, изпразнихте складовете с оръжие на армията. Няма такова управление и такава коалиция. Кой ви накара да пишете такава декларация, има ли други такива държави? Кои са те?“, попита Гуцанов от трибуната в пленарната зала.

Любен Дилов-син от ГЕРБ обясни, че с декларация не се прави нищо повече от това да се даде подкрепа на украинците в техния свободен избор.

„Подкрепяме това, което ние българите сме изстрадали – желанието да се самоопределим“, каза той.

Дебатите и решението бяха взети на фона на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България и срещата му с правителството в Министерския съвет и с президента Румен Радев.