Той говори за свобода и възможности обществото да се маргинализира. Отдадеността му на гражданските права вече му е осигурила лоялна група последователи. Сега Коуди Уилсън, отявлен критик на кампанията за контрол на притежанието на оръжия, отива в Лондон с нова мисия – да предизвика глобалната финансова система.
Така започва статия на британския вестник The Independent за 25-годишния американец, който бе поставен сред 15-те най-опасни личности в света, според списание Wired. Заслугата му за „почетното” място е създаването на оръжие, което може да бъде направено с 3D принтер. Новата идея на Уилсън е да изработи крипто-валута извън контрола на правителството.

Воден от крайно либертарианската философия, тексасецът вече придоби популярност с визията си да постави оръжие в ръцете на всеки, който поиска. Онлайн схемата за неговия пистолет, наречен „Освободителят” (the Liberator – бел. ред.), вече е била свалена 100 000 пъти от деня на пускането си в интернет през май.

Високопоставени източници от полицията предупредиха, че оръжието е една от най-големите заплахи, пред която са изправени в борбата си да намалят въоръжената престъпност във Великобритания. Американското правителство вече предприе правни действия срещу неговата организация Defense Distributed в посока преустановяване на дейността й.

Призивите за по-затегнат контрол над оръжията във Великобритания дойдоха след серия нападения в Манчестър миналия месец, които накараха полицията да смята, че в тях са замесени първите 3D принтирани части на пистолет в страната. Въпреки че по-късно бе установено, че те са с друг източник на производство, арестуваният по случая мъж остава под гаранция до януари.

Уилсън се забавлява с мястото си на номер 14 в класацията на Wired (под Башар Аасад, но над Паула Бродуел, чиято афера с генерал Дейвид Петреъс приключи кариерата му като директор на ЦРУ), казвайки, че неговата философия поставя личната свобода над опитите за контрол на оръжията.

„Надхвърлят ли интересите за защита на свободата факта, че лоши неща могат да се случат? Това е проста математика: за мен си струва”, казва той.

Коуди Уилсън описва „Освободителят” като „подарък, който продължава да дава”. Въпреки съдебните му битки с Държавния департамент на САЩ, той остава необезпокоен от възможните последици.

„Ние не можем да разпространяваме файловете (със схемата на оръжието – бел. ред.) директно, но те са вече навсякъде в интернет, това не е проблем”, обяснява тексасецът. Докато тази му Одисея продължава, той се отдаде на нов проект, свързан с кибер валутата Bitcoin.