Третото обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов вече е факт. В петък в Столичното следствие на зам.-председателя на ГЕРБ му бе повдигнато обвинение за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР.
Пред чакащите го репортери Цветанов се оплака, че прокуратурата цели дискредитацията му и го репресира политически.
„Вече започваш да свикваш – първото, второто, сега третото. Доколкото знам, планът е минимум четири, а вече оттам-нататък ще видим”, добави бившият вътрешен министър, чието хоби бе да раздава присъди от телевизионните екрани.
„Аз съм невинен“ – така твърдяха и всички, арестувани при управлението на ГЕРБ, смятам, че този път прокуратурата трябва да докаже всичко, за което ме обвинява”, добави бившият вътрешен министър.

Изказването му е леко странно, тъй като все още прокуратурата не е доказала пред съда нито една от предишните си тези.

Това обвинение срещу Цветанов е, защото според прокуратурата той е присвоил 50 000 лева държавни пари в полза на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Обвинението твърди, че докато е бил министър, Цветанов е нарушил закона, тъй като е наредил Тодоров да си получи заплата за периода, в който антимафиотът е бил отстранен от длъжност и се е намирал в ареста в Ловеч. Освен това със заповед на Цветанов – Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, а впоследствие и 20 заплати при пенсионирането си като служител на МВР.

Зам.-шефът на ГЕРБ вече е подсъдим, защото е отказал да подслушва и следи Орлин Тодоров по разследване за открадната катерушка. Това е т. нар. дело за „шестте Не-та”. В обвинителния акт е записано, че Цветанов е написал „Не” на шест одобрени от съда разрешения за подслушвания на Орлин Тодоров. Освен това бившият вътрешен министър е обвиняем и за неупражнен контрол върху бившето звено за подслушване и следене в МВР, което е довело до незаконно подслушване, смята прокуратурата. Цветанов вече се отказа от имунитета си три поредни пъти.

Адвокатът му Менко Менков обяви, че ще заведат дело срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) заради нарушаване на презумпцията за невинност.

Според защитника презумпцията за невинност спрямо Цветанов е нарушена, защото още по време на предизборната кампания от прокуратурата са твърдели, че той е разпореждал незаконно подслушване, а такова обвинение и до момента не му е повдигнато.

„Логиката на събитията сочи, че с изключение на първото обвинение, всички обвинения, които са повдигнати на Цветанов, т.е. – второто и третото, не произхождат от досъдебни производства, които са образувани срещу него, а произхождат от досъдебното производство, което е образувано срещу Станимир Флоров (бившият шеф на ГДБОП – бел.ред). Т.e. разследва се съвсем друга материя, съвсем други казуси, но оттук-оттам се вадят материали, отделят се, и се повдигат обвинения на Цветанов, защото той е човекът, срещу когото трябва да се упражни тази репресия, тенденциозно”, коментира адвокат Менко Менков.