Около сто униформени полицаи от няколко столични районни управления се събраха на спонтанен протест срещу заповед на вътрешния министър, според която се въвежда ротационен принцип на работа. Или казано просто за срок от една година патрулиращите по улиците служители на реда трябва да бъдат прехвърлени от едно районно в друго и да сменят партньорите, с които са работили досега.
След като в сряда сутринта научили за намеренията на Цветлин Йовчев,

полицаите се събраха пред Трето районно, за да изкажат недоволството си.

Назряващият „бунт” бе бързо туширан от обещанието на главния секретар Светлозар Лазаров, който в компанията на и.д. директор на СДВР Ивайло Спиридонов, обеща заповедта на Йовчев, който е на официално посещения в САЩ,  да не бъде изпълнявана засега.

В стремежа си да овладее ситуацията Лазаров прибягна до добре работещото обещание за увеличение на заплатите, което е предвидено бюджета на МВР за следващата година.

Униформените отвърнаха, че нямат претенции към парите, които получават, а към организацията на работа в районните управления.

„В момента е геноцид в районните управления, към вас имаме, така, най-добри чувства, но ръководството на ниво районно управление е под всякаква критика”, оплака се един от униформените на професионалният МВР-началник. „Решават, че някой не е симпатичен и го изпращат немотивиран”, добави друг полицай.

„Значи, спираме всичко, в два часа идват синдикатите в министерството и го решаваме въпроса, колко пъти трябва да го повторя”, отвърна им Лазаров.

После добави, че трябва да си „кажем истината”, а тя е, че „искаме по-голяма ефективност”.

Лазаров предположи, че недоволството е провокирано, защото „явно някои от колегите са го приели лично, може би не е обяснено по най-добрия начин, така че продължаваме напред”.

Европейската практика във Второ, Трето, Четвърто и Шесто

Главният секретар избегна обясненията по въпроса какви са конкретните критерии, по които ръководството на МВР е подбрало четирите полицейски управления, в които да въведе ротация на патрулите, но се позова на „европейската практика”.

„Това не са ли почти половината районни в София? Значи, нали се сещате, че стъпка по стъпка ние трябва да приемем европейския модел. Това, че в момента сме на Балканите и народопсихологията, и правните ни норми някога, не винаги са в регулация, нали?.. Ако вземете и примера в парламента с мораториума за земята, виждате какви страсти се разгоряха. Ами нормално е и тук да има, така, разногласия”, обясни на „професионален” език Лазаров.