Не само Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) подслушва – правят го и камъните. Американският гигант на отбранителния концерн „Локхийд-Мартин” потвърди преди седмица по време на годишното заседание AUSA (асоциацията на компаниите, които работят с въоръжените сили), че се готви да започне тестови изпитания на новия си супер-шпионин, който е инсталиран … в камък.

Наречена SPAN (за „Самозахранваща се ад-хок мрежа” – Self-Powered Ad-Hoc Network) тази технология е в процес на разработване от над едно десетилетие. Става въпрос за приемател, достатъчно малък, за да може да бъде поставен в предмети от ежедневието, като например малки камъни.

За разлика от първите прототипи, последното поколение SPAN, могат да бъдат „изоставяни” на място в продължение на години, защото се зареждат със слънчева енергия.

Според Мат Плибърн, директор в „Локхийд-Мартин”, цитиран от електронното издание Wired, устройствата ще имат продължителност на живота до 20 години.

След като мини-шпионинът засече съмнително движение, той изпраща предупредителен сигнал до безпилотен самолет или оператор, който се ангажира да проведе допълнително наблюдение.

Предизвикателствата пред технологията последните години са били да намалят броя на „фалшивите позитивни сигнали”, уточняват от „Локхийд-Мартин”. От компанията настояват, че каменните часовои могат да правят разлика между сигналите. Засега обаче ефикасността на SPAN все още не е тествана на практика.

„Локхийд-Мартин” настояват, че SPAN ще са най-добрата възможна технология за подобряване контрола по граници или около седалищата на компании, които разработват важни индустриални тайни. Целта на устройството е да предложи „система за постоянно, ненатрапчиво наблюдение”, на стойности, които конкурират всички познати досега.

Всеки един от приемателите е на стойност 1 000 долара, уточнява руската англоезична телевизия Russia Today.

Приемателите ще могат да бъдат оставяни „за спомен” от американската армия при напускане на зони, като Афганистан например, където все още съществуват латентни конфликти.

„Планираме да оставим голям брой агенти в Афганистан и те ще имат нужда от подобна лесна за употреба технология, за да могат да осъществяват наблюдение, без да бъдат забелязвани”, разказва още Мат Плибърн.

„Локхийд-Мартин” обаче не е единствената компания, която разработва подобен род технологии. Американските въоръжени сили финансират с милиони долари компанията Camgian Microsystems, която от години търси начини за намаляване на енергийната консумация на подобни приематели. От 2008 г. насам, друга компания от отбранителния концерн, Textron, пусна в продажба система, много напомняща SPAN, която обаче не е толкова дискретна.

Дори британските тайни служби са проявили интерес към камъните-шпиони, макар и да са запазили горчив спомен от опита си през 2006 г. да шпионират руснаци, посредством микрофон, поставен в пластмасов камък в московски парк. Русия навремето разкри бързо заговора, което провокира мини-дипломатическа криза между двете страни. През 2012 г. Джонатан Пауъл, един от съветниците на Тони Блеър, британският премиер по време на скандала призна, че „епизодът с камъка-шпионин” е бил изключително „неудобен” за Лондон.