Ако приближаващ астероид се превърне в мигаща светлина върху радара, към кого предлагате ще се обърнем? Разбира се, може да се опитаме с НАСА (бел.ред. – американската агенция за космически изследвания), която ще формулира главозамайващ план за събирането на бригада минни инженери, които да взривят атомна бомба върху скитащата космическа скала. Но ако приемем, че не искаме да сме част от лош Холивудски сценарий, ни остава следващият в списъка – Обединените нации.

За съжаление, дори да се обадим в ООН няма да предизвикаме много сериозна реакция, освен може би известна паника.

Но това, беше досега.

Организацията на обединените нации се намира в ранен етап от подготовката на „Международна група за астероидно предупреждение”, която да позволи на страните членки да обменят информация за заплашителни космически скали и да координират план за прехващането им, ако такива бъдат идентифицирани, съобщава Discovery News.

Комисията на ООН по мирно овладяване на космическото пространство ще координира мисиите, в опит да се избегне рискът астероид да нанесе гънка върху планетата.

Въздишка на облекчение

Сигурно е изненадващо да открием, че досега не е съществувал подобен план. Близките до Земята астероиди са отдавна очаквания Дамоклеев меч над съдбата на човечеството. Също така в историята на планетата са познати няколко случая на пълно изтребление на видовете, в резултат на, най-вероятно, падането на голяма скала (Сбогом Т-Рекс!).

Но да забравим динозаврите и тяхното тъжно изчезване и да си спомним космическата драскотина, която получихме през февруари, когато „малък” астероид се взриви, необявен, над руския град Челябинск, причинявайки наранявания на над 1 500 души и щети за милиони долари/евро/рубли.

Това събитие беше най-голямото от такъв вид в съвременната история на света, след Тунгуския метеорит от 1908 г. и има много повече подобни потенциални заплахи там, откъдето идват.

Ако го видим твърде късно, ще е … твърде късно

„В пространството има 100 пъти повече астероиди, отколкото сме открили ние. Над 1 млн. от тях са с големина, достатъчна да разруши град като Ню Йорк или по-голям”, заявява пред Discovery News Ед Лу, бивш астронавт на НАСА и съосновател на фондацията „В612”. „Предизвикателството пред нас е да открием тези астероиди, преди те да открият нас.”

Коментарите на Ед Лу са направени по време на среща на Асоциацията на космическите изследователи (ASE) в Ню Йорк на 25 октомври. Заключенията на ASE са били внесени за разглеждане от ООН, провокирайки Общото събрание да започне планирането на инициатива, водена от Световната организация.

„Нито едно правителство по света до момента не е натоварило изрично свои служби със задачата на планетарната защита. НАСА няма отговорността да отразява астероид, нито която и да друга космическа агенция”, разказва пред Discovery News Ръсти Швейкарт, легенда от мисията „Аполо 9”, член на ASE и съосновател на „В612”.

Ранно предупреждение

Предната линия в разработването на стратегия срещу астероиден удар е ранното предупреждение. Отклоняването на дори малък астероид от курса му ще е продължителна операция. Дори събирането на необходимите ресурси, за да се нападне космическата скала с атомна бомба (в случай, че такъв план бъде сметнат за ефективен), ще отнеме известно време. Членовете на ASE настояват за по-добро наблюдение на небесата, защото ако забележим астероид твърде късно – е, ще е твърде късно!

„Ако не го открием поне година по-рано, направете си коктейл и излезте да гледате”, шегува се Швейкарт.

Без да чака правителствена програма за финансиране, фондация „В612” планира изграждането на собствен инфрачервен телескоп – The Sentinel. Проектът на стойност 450 млн. долара ще бъде лансиран през 2017 г., ако дотогава бъдат събрани необходимите средства.