Чували ли сте за дръзкия заговор за сваляне със сила на мултиетническото управление на Южна Африка, възстановяване на контрола на бялото малцинство и прогонване на цветнокожите от страната? Планът датира от 2002 г.
Като „спусък” за успешното му изпълнение е предвидено убийството на тогавашния президент Нелсън Мандела с крайпътна бомба по време на посещение в провинциално училище. В последвалия хаос, „бялото превъзходство” планира да въведe военно управление и да прогони извън пределите на ЮАР 40 млн. чернокожи към „дружелюбния” диктатор на Зимбабве Робът Мугабе, и други 1,2 индуси към Южна Азия.
Съдбата обаче решава уречения ден Нелсън Мандела да използва хеликоптер, за да достигне училището, вместо автомобил.

Ако беше успял, планът щеше да тласне в кървава междурасова война ЮАР, която щеше да дестабилизира за дълги години младата демокрация.

Всички тези подробности излязоха отново на бял свят тази седмица при произнасянето на присъдата на Върховния съд в Претория срещу членовете на расисткото формирование „Бурмах”.

Десетгодишното дело е един от най-дългите и скъпи процеси в историята на ЮАР. Също така първият по обвинения в държавна измяна в цялата пост-апартейд история на Южна Африка. Общата стойност на разходите по делото се оценява на 100 млн. ранда или близо 10 млн. американски долара.

Обществото обаче е разединено на цветови признак върху мнението си за процеса и присъдите, коментира в свой репортаж телевизия Al Jazeera.

Общо 21 членове на „Бурмах” – „Власт за бурите” на езика африкаанс (бел. ред. от холандската дума boer за земеделец) – са задържани през 2003 г. Лидерът на движението, Майк дю Тойт, е осъден на 35 години затвор за държавна измяна.

Близките на Дю Тойт обаче смятат, че присъдата е излишно висока, защото много хора са разтревожени от условията за живот за белите в съвременна Южна Африка.