Още не е отворен пазарът на труда във Великобритания за българи и румънци, а вече нова заплаха надвисва над Острова, алармира авторитетният вестник The Independent. След „милионите“ нашенци и граждани на северната ни съседка, които ще нападнат Лондон и покрайнините още на 1 януари 2014 г., ще надойдат и сирийски бежанци.
В трогателна статия в неделното издание на вестника се описват тежките условия, при които живеят бегълците от арабската държава в България. Всичко е ужасно тук и

София не може да осигури „достоен стандарт на живот“, предвиден от европейското законодателство. Сградите за бежанците се рушат, няма храна, топла вода, нито нормално здравеопазване.

Но въпросът е какво иска да ни каже всекидневникът. Че Англия е много загрижена за сирийците? А може би е солидарна с нас затова, че София няма нито средства, нито може да предложи нормални условия за живот за търсещите по-добър живот?

За по-непросветените британци отново е изтъкнато, че сме най-бедната страна от Европейския съюз, въпреки че сме член на общността от 2007 г. Какво е решението на проблема, което предлага вестникът, освен да констатира, че правителството ни не е предвидило създалата се криза? В публикацията е цитиран анонимен европейски чиновник, който буквално казва следното: „Пари вероятно ще дадем на засегнатите страни членки, но проблемът с бежанците си е техен“.

А фактът, че стотици хиляди българи живеят като бежанци в собствената си държава естествено никого не интересува. Проблемът си е на давещите се. Но понеже конфликтът в Сирия е актуална тема и нека да напишем за повече негови аспекти.

Посланието на The Independent е само едно и е заложено в самия край на статията. „Внимание! Сирийските бежанци ще дойдат и у нас!“ И лекарство за произтичащите от това последствия няма – само болкоуспокояващи, маскирани с фалшива британска загриженост.