БСП и ДПС приеха на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2014 г. в четвъртък със 116 гласа „за”. Спазвайки обещания, депутатите от ГЕРБ, гласуваха „против”, а от „Атака”, се въздържаха, след като бюджетът им се видя „колониален”.
Бюджетът, параметрите по който могат да бъдат намерени на сайта на Министерство на финансите, бе обобщен от премиера Пламен Орешарски като „максимално напрегнат, но изпълним”. „Всички критични бележки ще разгледам много внимателно и ще имаме предвид при водене на политиката през следващата година”, обеща той.
Лидерът на БСП Сергей Станишев допълни, че „пред скоби” е изведено възстановяването на икономическия растеж – затова и се създава фондът за инвестиции, за регионално развитие. Той не изневери на редовното си поглеждане в миналото:

„Бюджетът за 2014 г. стъпва на това, което е оставило правителството на ГЕРБ. Кой похарчи 4 млрд. лв. от фискалния резерв на държавата? Кой взе 4 млрд. лв. нов дълг? Кой открадна 1.4. млн. лв. пари за българското здравеопазване?”.

Речта му бе посрещната с освирквания и скандирания „Оставка” от страната на ГЕРБ, а „другарите” от БСП и ДПС ръкопляскаха.

Въпросите на Станишев дойдоха, след като от ГЕРБ определиха бюджета като слаб в сферите на образованието и здравеопазването.

„Драматично отсъстват обещанията на БСП – увеличение за заплати, повече пари за БАН, оказа се, че БАН ще получи много по-малко пари от тази година”, заяви Милена Дамянова.

Отговор дойде от лидера на ДПС, който се върна към Дянково време, но допусна сериозна грешка в спомените си:

„В продължение на 4 години Симеон Дянков и ГЕРБ подложиха БАН на финансов геноцид. Средствата бяха намалени на само 54 млн. лв. Мотивът беше, че в БАН работят „синодални старци”. По тази тема трябва да се извините. Малко повече мяра в политиката не ви е излишна. Засрамете се. В БАН не работят синодални старци. БАН ще се ползва с адекватна държавна протекция”.

Финансовият министър в кабинета „Борисов” обаче използва определението „феодални старци”, което силно разстрои тогава учените от Академията.

Татяна Буруджиева от Коалиция за България репликира Милена Дамянова с думите: „Г-жо Дамянова, не мога да ви се начудя на това как можете с такава липса на чувство за срам с вечните усмивки, намигвате си как сте си изиграли роличката, да обяснявате как и за какво сте се погрижили. За БАН така се погрижихте, че изгонихте учените”.

„Не само по делата, но и по бюджетите им ще ги познаете. След обещанията следват тежки разочарования. Какви здравни услуги гарантирате с този бюджет на българите? Гарантира се единствено напрежение”, заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ.

„Не г-н Борисов построи магистралите, а всички ние със здравните си вноски”, отбеляза министърът на здравеопазването Таня Андреева.

По този повод социалният министър допълни, че има срив на солидарността в здравната система, в което тепърва трябва да се връща доверието.

След като бе приет законопроектът, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обясни, че е гласувал „против”, защото този бюджет ще увеличи парите за подслушване и проследяване за сметка на парите за обикновените полицаи. Оставяме разсъжденията на вас върху думите на човека с две обвинения, свързани с подслушване.