Операция „Замазване” на премиерския скандален гаф за уволнението на протестиращите чиновници предприеха управляващите. Пръв на амбразурата бе изпратен не кой да е, а самият Йордан Цонев от ДПС, който направи угодно тълкуване на изказването на министър-председателя.

Пламен Орешарски имал предвид, че ще бъдат уволнявани служители, които излизали в работно време да протестират и криели документи, заради които има заплаха да бъдат спрени еврофондовете, стана ясно от думите на Цонев пред Нова телевизия във вторник. ”Става дума за саботаж. Ще дадем доказателства за това”, допълни той.

В петък обаче министър-председателят съвсем не беше толкова детайлен в критериите за уволнение на чиновници и на ангро обяви, че ще уволнява държавни служители, протестиращи срещу правителството.

Нещо повече – Орешарски откровено си призна, че се събират „оперативни данни” за излизащите на антиправителствените протести.  „Има и други, за които има оперативни данни. По отношение на длъжностни лица, за които вие казахте, че има информация, че работят срещу правителството – стремим се да подбираме най-добрите кадри, сигурно не винаги успяваме, за да може да освободим администрацията от политически пристрастни фигури”, каза тогава той. 

Изказването на премиера бе направено в дните между изтичането на „опорните точки” и голямото пътуване на подкрепящ го електорат до София. Фактически с тази си закана Орешарски погази конституцията и си осигури гнева на редица правозащитни организации.

Една от тях – Асоциация за европейска интеграция и права на човека – вчера внесе сигнал срещу думите на Орешарски при главния прокурор Сотир Цацаров.

Уважавам ги

След като Цонев анонсира „акцията” от телевизионния екран, няколко часа по-късно лично самият Орешарски „дълбоко” се разкая.  

От думите на премиера стана ясно, че на него просто не му е приятно чиновниците да правят „седенки” (позоваването на „класическите” гафове на политиците, „Жилото” намира за задължително – бел. ред.) през работно време.

Иначе той „уважава” тези, за които се събират „оперативни данни”.

„Уважавам протестиращите, стига това  да не са служители в работно време, и да не води до саботаж на институциите”, обясни Орешарски в парламента, използвайки почти същите думи като Йордан Цонев.

Орешарски разреши на хората да протестират извън работно време, но пък не се притеснява от проверката на прокуратурата.

Ще го обадят на Брюксел 

„Подобно говорене и подобна позиция от най-висшата степен на изпълнителната власт, а именно министър-председател, застрашава не само всички държавни служители, но и гражданските права – свободно да се сдружават и свободно да изразяват политическите си и граждански убеждения“, обяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която заедно с Красимир Ципов внесе от името на партията сигнал до главния прокурор.

Така при Цацаров вече има два сигнала за проверка на премиерските думи. Атанасова обясни, че сигналът на партията щял да бъде изпратен до ЕК.