Антибиотиците вече не правят това, заради което са създадени – сещате ли се? – да се борят с инфекциите, пише Гуин Гилфорд за електронното издание Quartz. Откак Александър Флеминг открива пеницилина преди 75 години, почти всички бактерии са мутирали в щамове, устойчиви на антибиотици. Тези супер-бактерии могат да донесат смъртта на стотици хиляди хора всяка година, и според новия брой на медицинското издание Lancet, нещата предстои да стават още много по-страшни.

„Съвременната медицина рядко е била изправена пред толкова тежка заплаха. Без антибиотиците, лечението както при планови, така и при спешни операции може да стане невъзможно”, опасяват се британски здравни експерти. „Смъртността при инфекции в развитите държави може да се върне към нивата от началото на 20 век”., алармират още експертите.

Основаната причина за провала на антибиотиците е, че те постоянно биват изписвани на неправилните пациенти. Вместо на хора със сериозни инфекции или риск от такива, болшинството антибиотици биват употребявани от животни и хора, които не са достатъчно болни, за да е оправдано лечението с антибиотици.

С какво се храни храната ни?

Прасета, пилета, крави и други селскостопански животни употребяват голямата част от между 100 000 и 200 000 тона антибиотици, произвеждани всяка година. Това се случва, тъй като фермерите се опитват да отглеждат охранени здрави животни при нехигиенични условия. Бактериалните щамове, развили се при такива условия, могат да се разпространят и към хората.

Злоупотреби и самолечение

В същото време в по-бедните страни се насърчава злоупотребата с антибиотици. Хората често взимат антибиотици без рецепта и самолечението се превръща в практика, разкрива докладът на Lancet. Липсата на адекватна медицинска грижа в някои региони означава, че фармацевтичните компании остават основния източник на информация кога да се приемат антибиотици и в каква доза.

Междувременно, в Индия и Китай чрез подкупи и рушвети се насърчават лекарите да предписват антибиотици за щяло и нещяло. Според изследване, цитирано от Lancet, антибиотиците съставят една четвърт от приходите на някои китайски болници. Това обяснява защо китайските пациенти употребяват 10 пъти повече антибиотици, отколкото пациентите в САЩ.

Но дори в САЩ и други развити страни, редовно се предписват антибиотици за най-банални инфекции на горните дихателни пътища, се отбелязва в доклада на Lancet.

Колкото повече хората (и животните) неконтролирано приемат антибиотици, толкова по-голяма е вероятността да се развиват устойчиви „супербактерии”.

Предотвратима смърт

Хората, които най-много се нуждаят от антибиотици, не ги получават. Над 25% от 6,6 милиона деца, починали през 2012 г. преди да навършат 5 г., са били поразени от предотвратими инфекциозни заболявания като пневмония и сепсис, се съобщава в друг материал по темата в Lancet. За родителите на някои от тези деца, цените на по-скъпите антибиотици, способни да унищожават такива бактерии, представляват непосилна сума.

Какво може да се направи?

Употребата на антибиотици при животните, освен в най-крайни случаи, трябва да се преустанови, изтъква Lancet. Също така, навсякъде освен в най-бедните страни, продажбата на антибиотици без рецепта следва да се прекрати, препоръчват още от изданието.

И това е само началото, посочва доктор Ото Карс, професор от университета в Упсала, Швеция, и водещ автор на доклада в Lancet. „Няма да се справим с тези проблеми, ако не променим коренно начина, по който създаваме, финансираме и предписваме антибиотици”, предупреждава Карс.