„В окупацията на Софийския университет „Св. Климент Охридски” имаше негласна, задкулисна намеса. Аз предупреждавах студентите от началото, че безскрупулни политици ще се опитат да ги яхнат, имаше такива неща, макар и не съвсем открито. Имаше такова нещо, но то е неизбежно – който и да направи протест в България, ще има политическа сила, която ще се опита да го използва.”
Думите са на ректора на СУ проф. Иван Илчев, който коментира студентския протест след заседанието на Академичния съвет на ВУЗ-а. Той обаче не уточни, чия е намесата, за която говори, с аргумента, че публичното изказване на констатацията му не отговаря на поста, който заема.

На пресконференцията след Академичния съвет, който още в края на миналия месец не подкрепи окупацията, присъстваха и студенти, които не са съгласни с нея. Те внесоха подписка против окупирането като форма на протест.

В СУ окупирана остава само „Аула Магна”. Проф. Илчев съобщи, че са се разбрали с Ранобудните студенти  да освободят тържествената зала за 25 ноември, когато е университетският празник. Протестиращите ще освобождават аулата и за връчване на дипломи и други тържествени случаи.

Ректорът обяви, че няма да определя ограничаването на достъпа до университета като „окупация”, защото е „нелепо да говорим, че някой окупира собствената си сграда – говорим за акция на студентите”.

„От началото на акцията сме се срещали всеки ден, а някои дни и по няколко пъти. Никога не сме имали проблеми с комуникацията със студентите, невинаги сме се съгласявали един с друг”,  добави проф. Илчев.

„Всеки ден сме разговаряли със студентите и сме ги призовавали да търсят друг ефективен начин на протест, продължаваме да разговаряме и да ги убеждаваме”, каза още  той.

От Ректората съобщиха, че още в понеделник заповедта за компенсиране на пропуснати занятия е публикувана на интернет сайта на университета.

„Има график, по който деканите трябва да организират пропуснатите занятия, като това ще става основно в съботните дни до края на годината. Някои студенти ще трябва да учат и на 27, 28 и 30 декември, както и на 2,3, 4 януари”, коментира проф. Илчев.