На фона на масовите протести в Украйна с искане страната да завие от Русия към Европейския съюз, президентът Виктор Янукович като че ли не иска да седне на нито един от двата стола. Вместо това той реши да се разходи до Китай. Изборът на нов стратегически партньор може и да изглежда необичаен, но всъщност тези двустранни отношения вече имат своя история.
В Пекин разбира се Янукович, ще бъде посрещнат на най-високо равнище от китайския колега Си Цзинпин. Двамата ще подпишат споразумение за дружба в съветски дух, но и програма за стратегическо партньорство за следващите няколко години. Най-важните точки в него са търговията и селското стопанство

Виктор Янукович и бившия президент на Китай Ху Дзинтао

През септември стана ясно, че властите в Киев смятат да дадат под аренда на китайски компании обширни земеделски площи. Впоследствие информацията бе опровергана – ставало дума за съвместна селскостопанска дейност на територия от милиони декари.

Китай отдавна се внедрява активно на украинския пазар, което притеснява Москва, смятаща Киев за своя губерния. Пекин обаче неотлъчно и кротко преследва своята дългосрочна стратегия в някои постсъветски републики, сред които Беларус и Молдова. А вклиняването в страните, колебаещи се между Европейския съюз и Русия, определено ще му донесе силни козове в геополитически план.

И ако Янукович наистина реши да избере Пекин преди Брюксел и Москва, този ход може сериозно да обърка сметките на големите европейски играчи. Китай от своя страна е заинтересован от нови развиващи се пазари в условията на икономическа криза. И през това време китайските дипломати не спят, а са готови във всеки един момент да се възползват от всяка печеливша възможност.