Поредицата от скандали в БСП с теч на поверителна информация и хакерски атаки в интернет са само начална фаза на мръсната война в партията, установи проверка на „Жилото“. През последните седмици няколко афери избухнаха в червените редици – публикуването на „опорните точки“, писани вероятно от Тодор Пройчев, организираната атака срещу 500 профила на социалисти във „Фейсбук”, изтичането на секретните указания на Калоян Паргов до районните организации на БСП-София относно организацията на митинга на „Орлов мост“ и разпространената кореспонденция на Кирил Добрев от предизборната кампания през 2009 г.

Последният скандал с Добрев бе подпален от сайта „Оффнюз”, който разпространи писма между червения депутат и фирмата „К60” на Джонатан Гладиуш, касаещи телефонна агитация отпреди 4 години и половина. По криминален начин „К60” е снабдила соцпартията o личните данни на 2 млн. души над възраст над 55 години.

Преди парламентарния вот БСП проведе агресивна телефонна атака над редовите избиратели. Денонощното звънене е било извършено от кол-център с персонал от 150 души. Масрафът излязъл 773 760 лева на „Позитано” 20. От документите излиза, че БСП си е поръчала телефонна агитация включително в деня на изборите 5 юли 2009 г., с което грубо е погазила избирателния закон. Аферата веднага беше подхваната от ГЕРБ, които изпратиха жалба до Комисията за защита на личните данни.

Кой качи Кирил Добрев на шейната?

Понастоящем синът на Николай Добрев е най-довереното лице на Георги Първанов и централен нападател в неговия отбор, който влезе в отчаяна схватка с лобито на Сергей Станишев. Прави впечатление, че и предишните „другарски шамари” удариха тежко лагера на първановистите.

На 13 ноември сайтът „Балканлийкс” разпространи прословутите „опорни точки”, които са били изпратени от пресцентъра на БСП до водещи червени депутати, министри и пиари. Според „Медиапул” пропагандният материал, който напада протестите, е писан от Тодор Пройчев, парламентарен секретар на МВР. Той отрече авторството. Ударът срещу Пройчев не е случаен – доскоро журналистът беше главен редактор на сайта „Аргументи”, който се издържа от Кирил Добрев и служи за трибуна на първановистите.

„Изтичането на „опорните точки” в медиите беше предупредителен удар срещу хората на Гоце”, заяви източник от „Позитано” 20. Ударите под кръста накараха Георги Първанов да се изнерви дотам, че да обвини семейството на Станишев за кампанията срещу него в жълтите медии.

На 21 ноември „Стандарт” съобщи, че над 500 профила на млади социалисти във „Фейсбук” са били изтрити за няколко часа след организирана атака. Профилите им са били спрени от администраторите на социалната мрежа. Причината за чистката е, че множество хора едновременно са изпратили доноси, че профилите са фалшиви или че човекът има повече от една регистрация във „Фейсбук“.

Сред жертвите са депутатите Кирил Добрев и Жара Пенева, общинските съветници – Гергана Алексова и Николай Белалов /София/, Елеонора Петрова /Сливница/, Габриела Величкова /Своге/, Галина Асенова /Перник/, Асен Балабанов /Благоевград/, Виолета Желева /Димитровград/ и Таня Балова /Златица/. Областният управител на Габрово и доскорошен лидер на БСП в града Николай Григоров също бе премахнат за часове. Вестникът твърди, че най-засегната от кибератаката била структурата на Младежкото обединение в Софийска област, но не са пощадени комсомолските лидери в цялата страна.

Сред ударените са бившите заместник-шефове на МО – Трендафил Величков и Михаил Балабанов и ексмедийният секретар Симеон Славчев. Нападението не е засегнало профилите на медийния секретар Антон Кутев, лидерът на МО Явор Гечев и отговорникът по Фейсбук-пропагандата Андрей Вълчев.

Прави впечатление, че най-тежко ударената структура на БСП в Софийска област е всъщност най-вярната организация на Кирил Добрев. Голяма част от „убитите” профили принадлежат на младежи, които открито критикуват Станишев.

„Жилото” научи, че няколко дни преди масовата сеч над червените профили в социалната мрежа Антон Кутев е провел секретен семинар на Априлци. На сбирката, проведена на 15 и 16 ноември в Балкана, са участвали законспирираните агитатори на БСП във „Фейсбук” от цялата страна.

Именно на този семинар бе планирана атаката над 500-те профила, твърди пред „Жилото” високопоставен източник от „Позитано”. Нарастващата интензивност на „другарския огън” на „Позитано” показва, че скоро предстои крилата на Станишев и Първанов да влязат в открит ръкопашен бой.