Полицията в Тайланд си стисна ръцете с протестиращите срещу правителството на Инглук Шинаватра. Самата тя одобрила тези действия на униформените с цел „избягване на ескалация на насилието“.
Властите премахнали огражденията пред главното полицейско управление в Банкок и безпрецедентно допусна в сградата десетки демонстранти. Освен това на органите на реда вече е забранено да използват сълзотворен газ и други силови методи срещу недоволните от управляващия от години клан Шинаватра.
В неделя по-рано те дадоха ултиматум от два дни на премиерката да подаде оставка. Тя обаче моментално отхвърли подобна възможност и я нарече противозаконна.

„Готова съм да направя всичко, за да бъдат хората щастливи. Но това е противоконституционно“, оправда се тя.

Опозицията е възмутена от плановете на кабинета да одобри нов закон за амнистията, който ще позволи на по-големия брат и бивш премиер на Инглук – Таксин Шинаватра, осъден на две години затвор, да се завърне в страната.

Той избяга от Тайланд през 2008 г., след като бе обвинен в корупция. Партията му бе забранена, но малката сестра оглави нова политическа формация, с която убедително спечели новите избори.