Борислав Сарафов

Ако Пленумът на ВСС реши, че Прокурорската колегия е превишила компетентността си да избере изпълняващ длъжността на главен прокурор, тогава трябва да се обезсили това решение за избор на Борислав Сарафов. В такъв случай Пленумът трябва да избере друго лице за изпълняващ длъжността главен прокурор, който е извън кръга от заместниците на бившия главен прокурор Иван Гешев.

Това заяви адвокат Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд в ефира на „Нова нюз“.

„За мен е повече от безспорно, че фигурата на Борислав Сарафов не може да предизвика обществено доверие. Човек с неговия профил – дълги години заместник на Сотир Цацаров, впоследствие – заместник и на Иван Гешев, не може да буди обществено и професионално доверие”, подчерта адвокатът.

Янкулов посочи, че Гешев е бил отстранен със същата бързина, с която е бил назначен и временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов:

„Това показва координиране на действията. Целта явно е била не просто освобождаването на Гешев, но и назначаването за някакъв период от време на Борислав Сарафов като изпълняващ длъжността. Ако политическата власт не може да се консолидира, той може да остане дълго на поста”.