Явор Божанков

Висшият съдебен съвет в настоящия си състав е делигитимиран, заяви в „Денят започва“ депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. Според него сегашният ВСС не трябва да избира новия главен прокурор. Божанков определи първите действия на Борислав Сарафов като изпълняващ функциите обвинител номер едно като повече от притеснителни.

„Никой не е имал илюзии как ще постъпят тези хора от ВСС. Този ВСС е делигитимиран напълно. Показал е, че в тази сложна ситуация на константни скандали в съдебната система, произвежда още скандали. Затова и не трябва този ВСС да избира нов главен прокурор.

С избора си за временен прокурор те доказаха, че е нужна дълбока системна промяна в съдебната система, защото няма как да вземем страна между Гешев и Сарафов. Няма как да вземем страна, но с едно трябва да се съгласим – и Гешев, и Сарафов говорят за постоянна намеса на политиката в съдебната система. Ако приемем, че е вярно, трябва да намерим начин да го променим – законодателно, чрез промени в Конституцията и с усилията на самата система. Защото съдебната система е независима власт, нейното правителство е ВСС.

До момента този ВСС показа, че залага на единия участник в скандала срещу другия. Това е пълен абсурд и първата заявка на Сарафов е повече от притеснителна – да преразгледа исканията за имунитети. Значи, в България обвинения се повдигат не, когато закона изисква това и има събрани безспорни доказателства, а когато има някаква политическа конфигурация и ситуация и на някой му хрумне да използва това с определена цел“, каза Божанков.

Все още няма номинации за запълване на състава на ВСС, обаче, защото има дебат дали новият състав на ВСС да встъпи преди или след промените в конституцията, допълни той. Божанков е е уверен, че временната комисията за имунитетите ще се справи в кратките срокове, които има поставени.

Коментира още, че е нормално управляващото мнозинство да взима трудно решения за назначения на постове, тъй като то не представлява коалиция и няма сключено коалиционно споразумение. Според него, обаче, макар и по-труден, този формат връща парламентаризма и парламентът „спира да се използва като гумен печат“.

„Ако беше коалиция, щеше да е ясно кой кого назначава, какви квоти има във властта. И понеже не всеки ден има преговори за това кое как трябва да бъде, съответно всяко решение минава трудно и това е нормално. От друга страна, това връща парламентаризма и взаимния контрол – няма как кандидат за областен управител, който е неприемлив за едната страна, да бъде назначен. И тази форма на взаимен контрол работи във всяко отношение. ГЕРБ намират мнозинство с други политически сили за немалко законопроекти, но пък ние няма как да им държим сметка, защото коалиция няма и коалиционно споразумение няма. Важно е, обаче, че има една програма, приета и от двете сили, за най-важните приоритети, по която има базово съгласие“, каза Божанков.