Алексей Навални

Московският градски съд на изнесено заседание в колония със строг режим във Владимирска област започна нов процес по поредното наказателно дело срещу Алексей Навални, който е обвинен в цял куп „екстремистки“ статии.

Журналистите, които след щателен обиск бяха отведени в колония №6, първо проследиха съдебното заседание по видеовръзка. То се организира в сградата, където е била столовата. Родителите на Навални също бяха изпратени там, но в съседната стая. Те не бяха допуснати в залата, където е самият политик, въпреки че той попита съдия Андрей Суворов за това. Навални излежава деветгодишна присъда в колония със строг режим във Владимир.

По-късно предаването беше изключено, съобщи Медиазона (в регистъра на „чуждите агенти“). Това стана, след като прокурорът Надежда Тихонова поиска процесът да бъде закрит. Тя свързва искането си с „информация за предстоящи физически провокации“, уж получена от един от служителите на колония №6.

Защитата се противопостави на закриването на целия процес и предложи да се закрият само срещите с разпитите на пострадалите, ако поискат това.

„Господа, доколкото разбрах, процесът беше затворен“, коментира прессекретарят на Московския градски съд Вадим Полежаев, който също се намираше в залата с журналисти, а не в стаята, където се провежда процесът. На молба да потвърди и изясни причината за затварянето на процеса, той отговори: „Мисля, че ще разберем за това по-близо до утре“ (цитирано от „Медиазона“).

Преди спирането на предаването стана ясно, че в залата заедно с Навални са адвокатите на Навални Вадим Кобзев, Олга Михайлова и Светлана Давидова, както и друг обвиняем по делото, бившият технически директор на YouTube канала Navalny Live Даниел Холодни. Журналистите имаха време да видят и че съдия Андрей Суворов отказа да си направи отвод.

На 25 май Московският градски съд получи делото на Навални за създаването на „екстремистка общност“ (част 3 на член 282.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Освен това политикът е обвинен по още шест члена от Наказателния кодекс на Руската федерация. Навални каза, че в това наказателно дело го грозят до 30 години затвор.