Министърът на обществения ред на Гърция, Никос Дендиас, обяви в неделя, че се тревожи от възможното завръщане на екстремистките вълнения в страната, след убийството на 1 ноември на двама членове на нео-нацистката партия „Златна зора”.
Предполага се, че престъплението е било в отговор на убийството на анти-фашисткият активист Павлос Фисас в средата на септември, което предизвика вълна от публични протести и цяла серия криминални дела срещу лидери и членове на парламентарно-представената крайно-дясна партия „Златна зора”.
Министърът заявява пред неделния брой на вестник „Вима”, че рискът от ответен удар на нео-нацистите е много голям,

което поражда страхове в него от възможни масови репресии на политическа основа, между противостоящи фракции.

Според Никос Дендиас последният инцидент може да предизвика „спирала от терористични нападения и кървава вендета, които ще донесат несигурност в обществото”.

Самото разследване на убийството на двамата мъже – Емануел Капелонис, на 22 години и Йоргос Фудулис, на 27 години – е поверено на службата за борба с тероризма към гръцкото вътрешно министерство. Двамата мъже са били застреляни от неизвестни лица, докато охранявали офис на партията „Златна зора” в северните предградия на Атина.

Двойното убийство е извършено с над 10 куршума, изстреляни от упор и идва по-малко от месец и половина, след като рапърът Павлос Фисас, на 35 години, беше намушкан с нож от активист на „Златна зора”, на излизане от нощно заведение в гръцката столица.

Убийството шокира цяла Гърция и подтикна властите да предприемат наказателни мерки срещу нео-нацистите, които въпреки обвиненията в насилие срещу тях от последните години, досега се ползваха с почти пълен имунитет от съдебно преследване.

„Златна зора” влезе за първи път в парламента на Гърция на последните избори през юни 2012 г., като получи 7 % подкрепа от гласовете на гръцките граждани.

Последните социологически проучвания показват, че подкрепата за крайно-дясната партия в Гърция през последните седмици на спира да нараства, като актуално „Златна зора” е трета политическа сила в намеренията на гръцките граждани.

Тревожна тенденция, както според властите, така и според международните наблюдатели.