САЩ и Европейският съюз – двата блока с най-тесни бизнес-отношения – подновиха днес преговорите за разширяване на действащите споразумения в областта на търговията и инвестициите.
Преговорите се провеждат на фона на натрупалото се напрежение последните седмици в столиците на Европа (освен България, разбира се), породено от информациите за масово подслушване на европейски лидери и граждани от страна на американските специални служби. Друга причина за забавянето на преговорния процес беше „пълното затваряне” на правителството на САЩ в началото на октомври.

Официалната позиция на представители на двете страни в преговорите е, че бъдещите ползи и дивиденти от Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (както е известен договорът) са прекалено големи, за да бъдат загърбени с лека ръка и да се позволи на последните скандали да повлияят на сключването на споразумението.

Едноседмичните преговори, които започват днес в Брюксел, трябва да се съсредоточат върху сектора на услугите, инвестициите, енергетиката и регулативните условия.

Преговарящите от страна на САЩ и ЕС смятат, че най-ценното на новото споразумение, ще е създаването на работни места и стимулиране на икономически ръст. За миналата година търговският обмен между двата блока – който представлява близо половината от глобалната търговия – възлиза на 800 милиарда евро.

Договорът за свободна търговия, в новата си версия, ще покрива производството, сектора на услугите и земеделието, и се очаква да доведе до намаляване на тарифите. Според защитниците на споразумението, най-големият дивидент от него ще е съкращаването на бюрократичните спънки, които правят покупко-продажбата през океана, толкова сложна в наши дни.

Проучване на Европейската комисия показва, че регулациите и бюрокрацията от двете страни на Атлантическия океан натоварват цената на дадена експортна стока с между 10 и 20 на сто, както е примерно при автомобилите. Новият договор ще предвижда, че едно превозно средство, което е одобрено като сигурно в Европа, може да бъде продавано в САЩ или обратното, без допълнителни изпитания, тестове или адаптации.

Изследване на Атлантическия съвет, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, посочва, че новите мерки ще позволяват създаването на допълнителни 750 000 работни места в САЩ, докато Европейската комисия оценява на 120 млрд. евро годишните приходи в икономиката на ЕС от тях, както и създаването на стотици хиляди работни места

Според официалната позиция на Генерална дирекция „Търговия” на Еврокомисията, новото споразумение за свободна търговия ще е „най-евтиния възможен пакет за икономически стимул”.

Американски наблюдатели, цитирани от агенция АП смятат, че договорът е необходимата искра за подкарването на икономиките на Европа и САЩ и ще наложи нови правила за безопасност и здравословност, които ще трябва да бъдат спазвани дори от Китай и другите растящи икономики в света.

Първият кръг от преговорите за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство се проведоха във Вашингтон през юли тази година. Вторият е тази седмица в Брюксел, а следващия ще се проведе отново в американската столица от 16 декември. Очаква се първите резултати от разговорите между САЩ и ЕС да бъдат обявени през първата половина на 2014 г.