„404” и „провал” са думите на 2013, според 14-тото годишно световно изследване на английския език, проведено от Global Language Monitor. Като фраза на годината се класира „токсични политики”, а Папа Франциск е най-търсеното име. Сред най-популярните думи още се нареждат „хаштаг”, „наблюдение”, „дронове” (безпилотни самолети), „дефицит”, „нано-технологии” и „еманципация”.

„404” е почти универсалният цифров код за грешка в интернет, надхвърлил първоначалното си значение на „страницата не е намерена”. Думата „провал” често се използва заедно с „404”, за да обозначи пълния крах на дадено усилие, проект или начинание, припомнят наблюдатели.

„404” набра огромна популярност по света тази година, тъй като системи в употреба от Втората световна война насам (определяна от мнозина за начало на съвременната ера), тези системи се намират в криза или дори разпад”, изтъква Пол Пейяк, президент и главен аналитик на Global Language Monitor.

„Скорошният погром на ObamaCare (бел. ред. – здравната реформа, предложена от американския президент) в САЩ е само един представителен пример за много по-всеобхватния провал на системата, от политическата беизходица в американското правителство, през упадъка на долара, през световната мрежа от интриги и шпионаж на АНС (Агенцията за национална сигурност), през несигурността в Европейския съюз, до текущата интеграция на Китай и други изгряващи сили като Индия и Бразилия в глобалната икономическа система”.

 „Най-популярните думи, фрази и имена тази година представят пет континента, с което потвърждават експанзивната природа на английския език”, посочва още Пейяк.

Сред най-използваните фрази на 2013 откриваме още „федералното затваряне”, „глобално затопляне”, „федерален дефицит”, „химически оръжия”, „Арабска пролет” и др.

Списъкът с имената, оглавяван от Папа Франциск, включва още президента на САЩ Барак Обама и неговия здравен проект ObamaCare, Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), Едуард Сноудън и др.

Методологията използвана от Global Language Monitor се базира върху реалната употреба на думите сред англо-говорящия свят, наброяващ към момента над 1,83 милиарда души. За да бъдат класирани, думите, фразите и имената следва да се откриват по целия свят, да имат най-малко 25 000 цитирания, да отговарят на критериите „дълбочина” и „ширина” на употребата. „Дълбочина” се дефинира като поява в различни форми в медиите, докато „ширина” ще рече да се появяват по цял свят, без да са ограничени до определен професионален кръг, социална група или по географски признак. 

Global Language Monitor осъществява мониторинг на интернет, блогосферата, 275 000 печатни и електронни медии по света, както и на новите социални медии.