Руският президент Владимир Путин е подписал днес проекто-постановление, което трябва да бъде одобрено от държавната Дума, с което се обявява амнистия по случай 20-годишнината от конституцията на Русия. Това съобщава електронното издание на руския икономически всекидневник „Ведомости”. Под амнистията не попадат извършителите на тежки и особено тежки престъпления, уточнява изданието, което разполага с копие от текста на проекто-постановлението.

За сметка на това помилването ще се отнася до близо 20 000 души, осъдени или следствени за престъпления, за които руското наказателно законодателство дава присъди до пет години затвор.

Няколко изключение са били направени спрямо първоначалния проект за амнистия и сега в нея са включени осъдените за участие в масови протести и безредици, както и тези за хулиганство, за които провинения руските закони предвиждат до 7 години затвор.

По този начин от затвора ще излязат членовете на пънк-групата „Пуси Райът” – Мария Алехина и Надежда Толоконникова – осъдени за хулиганство, заради протестният им „пънк-молебен” в московската катедрала „Христос Спасител” в началото на годината.

Пъвоначалният проект за президентското помилване, не е предвиждал тяхното освобождаване.

Амнистията също така ще покрие и 30-имата активисти на международната природозащитна организация „Грийнпийс”, арестувани заради мирен протест срещу сондажите в Арктика, обвиненията срещу които бяха променени от „пиратство” на „хулиганство”.

Помилването обаче няма да засегне опозиционният деец Алексей Навални, срещу когото се води дело за злоупотреба със средства, както и бившият петролен магнат Михаил Ходорковски