Столичната полиция, позната с известната абревиатура СДВР, е работила години наред като подизпълнител на частната охранителна фирма „Стронг-Ес“, получавайки по мизерните 15 лева за всеки отработен сигнал, въпреки че издръжката на един полицейски автопатрул струвала на месец по 6000 лева.
Разкритията направи във вторник вътрешният министър Цветлин Йовчев, уточнявайки, че решил да се „разрови“ по темата заради „яростната съпротива срещу закриването на полицейския СОД (сигнално-охранителна дейност)“, обявено от него още през лятото.
Разобличавайки, меко казано, нефелното управление на ресурсите в най-голямата полицейска дирекция в страната, силовият министър за пореден път дава вид, че има намерение да промени из основи облика и работата на родните правоохранителни органи.

Плановете си той демонстрира още от началото на мандата, когато анонсира съкращаването на половината администрация в МВР, тъй като е прекомерно раздута, както и затварянето на най-голямата фирма на ведомството – „Безконтактни мултиплексорни вериги“ ЕООД, чрез която предшественикът му Цветан Цветанов поголовно набавяше техника без изобщо да провежда публични конкурси.

Тези мерки обаче все още предстоят и засега е трудно да се предвиди дали ще имат някакъв реален положителен резултат върху работата на МВР. По линия на т.нар. оздравителен процес в службите, с който настоящите управляващите искат да убедят обществото, че са се заели, бе и неуспешно прокараната от Йовчев ротация на патрули в София, представена като европейска антикорупционна мярка.

Тя обаче предизвика небивало бърз отпор от страна на столичните униформени и още в зародиш бе отменена. В този смисъл не можем да не отбележим, че иначе похвалната критичност, с която вътрешният министър се е заел да инспектира ситуацията в МВР, засега не предлага особени доводи, които да ни убедят, че действията му са плод на искрено желание за промяна, а не примерно – поредната популистка проява на властимащите.

Просто, защото бидейки дирекцията с най-много служители, най-голям бюджет и най-много работа, СДВР винаги е била на топа на устата на всеки новоизбран ръководител на силовото министерство. Така беше и през 2009 г., когато Цветанов седна на шефския стол на ул. „Шести септември“ по-малко от месец, след като доклад на Сметната палата разкри, че столичната полиция е пропуснала да си събере приходи в размер на близо 1 милион лева от сключените близо 1000 договори за охрана на различни обекти през 2008 г.

Тогава Цветанов смени шефа на СДВР и обеща бързи и ефективни промени в работата на дирекцията. След време лаконично обяви, че вече всичко е наред и престана да критикува случващото се в известната сред столичния кримиконтингент, като „Голямата къща“.

Наследникът му Йовчев тръгна по същите стъпки – побърза да махне шефа на СДВР с довода, че в близкия до вътрешното министерство в-к „24 часа“ излезли снимки от Женския пазар, на които се вижда как търговци на контрабандни цигари работят без да бъдат притеснявани от униформени. След това, подобно на Цветанов, смени и повечето шефове на областните дирекции на полицията в страната.

Дали настоящите разкрития на Йовчев предвещават тотална промяна в работата на СДВР или просто подготвят поредното разместване на кадри по върховете й, вероятно ще разберем в следващите седмици.

Дотогава обаче, предпочитаме да не приемаме с безкритичен възторг медийните изяви на вътрешния министър, в които той смело обвинява за лошото състояние на полицията предшествениците си от ГЕРБ, най-малкото защото същото правеше и Цветанов, а и тези преди него.

Още повече, че точно Цветлин Йовчев бе далеч по-благосклонен към стила на работа на Цветанов и Бойко Борисов, когато оглавяваше ДАНС, откъдето бе принуден да напусне покрай изтичането на скандалните телефонни разговори между експремиера и бившия шеф на митниците Ваньо Танов, посветени на чадъра над пивоварната на покойния бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата.  След това настоящият министър последователно премина през постовете на съветник на сигурността на Борисов, както и на началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.