Първият политически лидер, който обяви бойкот на зимните олимпийски игри в руския летен курорт Сочи, е Йоахим Гаук, президент на Германия. До момента срещу спортното събитие се обявяваха само хора на изкуството, които протестират срещу закона за гей-пропагандата в Русия.
Гаук съобщил решението си на Кремъл миналата седмица и го обосновал с нарушаването на правата на човека и преследване на опозицията. От избирането си миналата година той отказва да посети Русия и често критикува властите в Москва за липса на върховенство на закона и имперски амбиции.
Ако германският президент повлече крак ситуацията ще напомни съветската Олимпиада през 1980 г.

Тогава десетки държави, начело със САЩ, обявяват безпрецедентен бойкот на игрите и не изпращат свои спортисти заради войната в Афганистан. Това естествено не попречва на СССР да осъществи амбицията си, но обстановката е помрачена.

Президентите, разбира се, не са задължени да присъстват на подобни събития, но отказът на Гаук – водещ борец срещу тоталитарното наследство в Източна Германия, е повече от красноречив.

А и подготовката в Сочи, водена само от привилегировани фирми, от месеци е белязана от съобщения за мащабна корупция и празни обещания за подобряване на местната инфраструктура.