Виртуално филипинско дете, създадено от международната неправителствена организация „Земя на хората”, е помогнало за разкриването на над 20 000 души, заявили готовността си да платят пари, за да гледат сексуални актове през уеб-камера. Френското издание Le Nouvel Observateur уточнява, че в резултат на операцията са били идентифицирани над 1 000 педофили, чиято самоличност е била предадена на световната полицейска организация „Интерпол”.
Инициативата е била координирана от холандския клон на „Земя на хората”, които дори са създали компютърно-генерирана снимка на десетгодишното момиче.

В рамките на десет седмици над 20 000 души, от 71 държави по света, са установили контакт с детето, наречено „Сладурче” (Sweetie), посредством публични интернет-форуми и са заявили готовността си да платят пари, за да извършва детето сексуални актове пред камера.

В доклада на „Земя на хората” се посочва пример с потребител, представящ се за 35-годишен мъж от Атланта, САЩ, баща на две деца, който предлага 10 долара на Sweetie и приканва детето да включи камерата на компютъра си, защото е „много възбуден”.

По време на пресконференцията в Хага днес, представителите на неправителствената организация са посочили, че сред идентифицираните „хищници” има мъже в различни възрастови групи (от 30 до 50-годишни), „бащи на семейства, музиканти, архитекти и тн.”

Педофилите, разкрити от „Земя на хората” идват от целия свят – както от САЩ и Европа, така и от Индия, Япония и Южна Корея.

От неправителствената организация са предали цялата събрана информация, както и техниките си на работа, на властите на най-различни страни.

Самият екип, провел разследването, се е състоял от четирима души, чиято самоличност се пази в строга тайна. Това са хората, които е трябвало да симулират 10-годишното дете и са били изложени на „шокиращи” случаи по време на „чат-сеансите” с педофилите.

Активистите на „Земя на хората” не са предлагали нищо на потенциалните „хищници”, а са изчаквали всеки път конкретното предложение да дойде от тях, спонтанно и без провокация. По същия начин, те не са инициирали сами разговорите, а са очаквали да ги потърсят. Или по-скоро да потърсят Sweetie.

Разговорите били прекратявани веднага, след като даденият потребител е предлагал пари за сексуални действия.

По данни на „Земя на хората” близо 750 000 педофили могат да се намират по едно и също време в интернет и само във Филипините десетки хиляди деца стават техни жертви.