Министерството на външните работи на България и посолството ни в Бразилия научили заедно от новините по Националната телевизия, че олимпийският шампион Гълъбин Боевски е бил освободен предсрочно и екстрадиран към родината. Това се оказа позицията, която зае „жертвеният агнец” в скандала с институционалната некомпетентност, около завръщането на Боевски, посланик Чавдар Николов, който беше предложен за отзоваване от външния министър Кристиан Вигенин. Съгласно процедурите на бразилското законодателство, екстрадирането на осъден престъпник отнема до шест месеца и няма съществуващ казус,

при който даден затворник е освободен предсрочно, преди да е излежал най-малко две трети от присъдата си. В случая на Гълъбин Боевски, той беше осъден през 2011 г. на 9 години и шест месеца за трафик на наркотици.

С повдигането на завесата по случая стана ясно, че тежкоатлетът е бил освободен със специфичен за бразилското законодателство декрет за експулсиране още на 13 март. От външното ведомство побързаха да се оправдаят, че са разбрали за това едва ден преди Боевски да се прибере в България. Обявено бе още, че посолството ни в Бразилия е издало на олимпийския шампион по вдигане на тежести временни документи на 11 октомври.

В духа на отзоваваните български посланици от последните години, Чавдар Николов подчерта, че няма никакви реални доказателства, че поверената му дипломатическа мисия е задържала информация по случая „Боевски”, което „може да бъде лесно доказано в един нормален съд”.

Посланик Николов нападна индиректно младока-министър с коментар, че МВнР „много бързо губи почва под краката си”.

Самият посланик написа отворено писмо в събота, в което обвини Кристиан Вигенин, че не му е оставил никакъв избор, „след като всички аргументи”, предоставени от Николов и посолството по случая „Боевски”, „не само не бяха взети под внимание, но и не им бе дадена публичност”.

От останалата част на интервюто на посланик Николов през БНТ стана ясно, че капацитетът на дипломатическата мисия в Бразилия е силно ограничен от към личен състав, което възпрепятства до голяма степен работата му.

Сега на ход е министърът. По телевизията, разбира се!