Правителството на Саудитска Арабия е информирало снощи официално Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, че няма да заеме полагащото й се място в Съвета за сигурност, с което отваря пътя за Йордания да се възползва от традиционното арабско място в най-важния контролен орган на световната организация.
Безпрецедентното решение на Риад да се откаже от мястото си, само ден след избирането си за член на Съвета на 17 октомври, буквално разтърси дипломатическите среди последните седмици.
Преди официалното писмо от посланика на Риад в ООН не е имало друг документ, който да потвърждава саудитското решение.

Дипломатически източници на телевизия Al Jazeera твърдят, че формалното известяване на Генералния секретар задължава Общото събрание на ООН да проведе нов вот за мястото на Саудитска Арабия.

Международните наблюдатели припомнят, че външното министерство Риад обвинява Съвета за сигурност, че не прави необходимото за уреждане на конфликтите в Сирия и между Израел и палестинците, както и че не е организирал международна конференция, която да обяви Близкия Изток за зона, свободна от оръжия за масово поразяване.

След обявяването на намерението на Саудитска Арабия да се откаже от мястото си, мнозина арабски нации призоваха Риад да го запази, но вече е ясно, че кралството твърдо в решението си и вместо това ще бъде предложена Йордания за член на Съвета за сигурност.

За да стане смяната ефективна, Йордания трябва да получи мнозинство от две-трети от гласовете в 193-членното Общо събрание на световната организация, което сега е практически осигурено.

В писмото на саудитския посланик в ООН се казва, че страната „няма да може” да заеме мястото, посочвайки причините, изложени вече от външното министерство. Риад обаче настоява, че ангажиментът му към Световната организация остава непроменен.