Земетресението с епицентър „Христо Бисеров“ продължава в ДПС. Вчера бе приета оставката на Петя Раева (на снимката, в средата) като шеф на партията в Пловдив.
Депутатката твърди, че тя е поискала официално да сдаде поста още през лятото, но едва вчера официално са утвърдили нейната воля. Искала да посвети повече усилия на Видин, откъдето е избрана за депутат.
Петя Раева от години е едно от доверените лица на Бисеров. На него тя дължи шеметното си издигане като народен представител и лидер на ДПС във втория по големина град на страната. Раева е също така най-непримиримата опозиция в града под тепетата срещу управлението на кмета Иван Тотев и ГЕРБ.

Затова местните депесари вече подозират, че зад чистката в ДПС се крие генерална смяна на курса спрямо Бойко Борисов. Самият Христо Бисеров беше архитект на твърдата анти-ГЕРБ линия на движението години наред. Той отправяше най-острите нападки към Борисов и Цветанов и бе начело на парламентарната комисия, която разследваше отношенията на бившия премиер със Сретен Йосич.

Вчера и другото приближено лице на „сивия кардинал“ – Йордан Цонев даде странно интервю пред БГНЕС, в което три пъти се отрече от своя покровител. Той твърди, че Бисеров не му е споделил нищо за своето внезапно изчезване от политиката, а бил научил за оставката му от медиите.

На заяждането на Борисов, че той ще бъде следващата „отлетяла птичка“ Цонев отвърна с думите: „Да попитам Борисов – ако това е началото на някакво криминално разплитане и ако аз съм следващият, защо това не се случи по време на неговото управление? Цялата власт беше в техни ръце. Дойдоха на власт с обещание, че ще разследват всички политици и ще ги вкарат в затвора, най-много тези от ДПС. Не знам дали съм следващият, по-скоро знам, че не съм. Силно ми се иска следващият да е Борисов“.

Паническите изявления на Цонев показват, че се чувства реално застрашен за поста си след отстраняването на Бисеров, за което витаят две основни версии.

Според първата той е „поръчан“ лично от Доган по политически и бизнес причини. Политическите са, че пречи на стоплянето на отношенията с ГЕРБ, а икономическите с безграничните апетити на неговите обръчи от фирми.

Втората версия гласи, че Бисеров е подгонен от ДАНС и прокуратурата по изрично указание на западни служби, и най-вече на американските. Така или иначе вътрешнопартийната война, която започна зрелищно с отстраняването на генерала Бисеров, няма причина не продължи с неговите лейтенанти.

Тепърва ще се разбере и как ще се отрази неговата липса на изпълнителната власт, която е минирана с негови политически и бизнес схеми.