В момента обръчи от фирми около ДПС няма. Партийните субсидии са ни достатъчни. Така зам.-председателят на ДПС и шеф на бюджетната парламентарна комисия Йордан Цонев обясни защо партиите трябва да продължат да получават държавна издръжка.
Секунди след изказването си, той се усети, че с тези думи реално признава влиянието на такива фирми. Излезе обаче бързо от ситуацията, като призова журналистите да направят разследване, с което да докажат съществуването им и „тогава ще ги коментираме“.
За обръчите от фирми около партиите преди години безцеремонно призна почетният председател на ДПС Ахмед Доган.
Това му откровение бе направено преди другото – за разпределянето на порциите.

По това време партиите също получаваха държавна издръжка, но това е друга тема.

„Партийната субсидия не е лукс и не е разход за българското общество. Ако субсидията отпадне, ще се върнат обръчите от фирми. Да, да, ще се върнат обръчите, повярвайте ми”, каза пред bTV Цонев. Той допълни, че намаляването на субсидията с 1 лев месечно все пак е нещо.

Намаляването с левче на годишния размер на държавната субсидия на партиите за един получен глас бе гласувано ден по-рано в комисията на Цонев в парламента. Предложението, което е на самия Цонев, предвижда през следващата година издръжката да стане 11 лв. Към момента субсидията е 12 лв. – най-голямата в целия Европейски съюз.

За намаляването на субсидията двете подкрепящи правителството партии се договориха на СПА семинара си в Боровец преди пет дни. Тогава обаче БСП и ДПС обявиха, че  тепърва ще се решава в какъв размер да е понижението.

Цонев не спести и дежурните суперлативи за работата на правителството. ”Всички признават, че се усеща нов стил на работа, държавата е започнала да се разплаща, да връща ДДС-то навреме, неправомерният натиск от приходните агенции е преустановен. Направиха се доста неща в икономиката и регулацията в бизнес климата. Бюджетът бе обсъден с всички съсловни организации и бяха постигнати споразумения”, каза Цонев.

На него не му харесвала идеята независимият депутат Георги Марков, който напусна групата на ГЕРБ, да започне да подкрепя мнозинството. Цонев е уверен, че „Атака” ще продължи да осигурява кворум, „без дори да си говори” с управляващите.