Министерски съвет, по-точно кабинетът на премиера Пламен Орешарски, е задръстен с „доноси”. Признанието направи министър-председателят на блиц-контрол в сряда, без да споменава, че „добронамереността” на подчинените си е предизвикал сам. На 15 ноември премиерът обяви, че държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа.
„Досега има няколко случая, за които всички знаем, и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Затова ще се въздържа от имена, не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично. Стремим се да се освободим от такива хора.

За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в такива случаи“, каза тогава Орешарски.

Заявените намерения на министър-председателя бяха разчетени от правозащитници като злоупотреба с власт. Адвокат Михаил Екимджиев от „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ подаде сигнал в прокуратурата и призова Сотир Цацаров да се самосезира. Дни по-късно главният прокурор обяви, че ДАНС вече проверява. Резултат от нея и официално уволнени протестиращи чиновници засега няма.

От ГЕРБ обаче днес обявиха, че чистката вече е в ход и разполагат с данни за налаган психологически тормоз.  

„Оперативни данни всекидневно получавам в кабинета си като „доноси“ от други служители кой с какво се занимава – често користни и често безкористни. Заповядайте в кабинета ми да ви кажа кой от какво се оплаква. Никога не съм се интересувал от политическите пристрастия на служителите. Единствено се притеснявам от саботаж на служителите в администрацията”, заяви Пламен Орешарски.

„Имаме изключително много данни на хора, които са били психологически притиснати да напуснат работните си места”, обяви от трибуната Цвета Караянчева.

Подобна информация обаче липсвала от бюрото на министър-председателя:. „При мен няма оперативна информация за фактите, които изнесохте. Досега служител не ми се е оплакал, че върху него е оказван натиск да напусне работа. Нито ръководител ми е казвал, че принуждава някой да напуска работа”, отговори Орешарски.

И тъй като всяка нова власт (макар че кабинет на половин година не влиза напълно под определението нов – бел. ред.) се лекува по една и съща рецепта, премиерът побърза да отрече и да припомни: „Мисля, че в момента политическа чистка няма, особено ако сравним с периода 2009 г. На всички равнища цифрите са впечатляващи през 2009 г., а не сега”.