Гостоприемността, която представители на управляващите проявяват към протестиращи от всякакъв вид от началото на антиправителствените демонстрации, за пореден път показа своята привидност и условност във вторник. Образователният министър Анелия Клисарова не успя да покаже качествата си на словоохотлив домакин пред „Ранобудните студенти”, затова посрещна други възпитаници на ВУЗ-ове в страната.
Призиви за разговори, но с условие – да бъдат само за образование, но не и за оставка, тя отправя регулярно към студентите-окупатори още от миналата седмица, използвайки различни медии за това.

Младежите обаче неколкократно заявиха, че мерки за подобряване на системата с това правителство няма да обсъждат, тъй като по този начин биха го признали като легитимно. Със същия мотив преди няколко дни те отказаха и среща с премиера Пламен Орешарски.

Официалната покана на Клисарова за среща днес в 10.00 часа, на която да чуе младите хора – без значение от гражданската им позиция, по предстоящите „важни” ресорни реформи, беше официално отхвърлена от „Ранобудните студенти” още вчера. „Г-жо Министър, докато Вие твърдите, че искате диалог, из проправителствените медии се разпространяват лъжи за Ранобудните. От Вас ние искаме само и единствено оставка. Веднага”, написаха във „Фейсбук” протестиращите младежи.

На срещата днес студенти все пак имаше, основно представители на студентски съвети, които вече обявиха, че не са против протеста на колегите си, но смятат, че той трябва да излезе от сградите на университетите. Нещо, за което представители на властта зоват от началото на окупацията.  Появи се и предложение да се проведе референдум, който да покаже мнението на цялата студентска и академична общност по въпроса за окупацията.

Интересно „решение” по време на срещата, обявена като дискусия по нова стратегия за развитието на образованието, бе включването като модератор на Ива Николова, обявила се просто като журналист. Николова работи в TV7, чийто бивш „по документи” изпълнителен директор е яхналия вълната към изпълнителната власт Николай Бареков.

Дискусията между министър и студенти премина в дружелюбен тон и силно напомни за една друга среща между представители на властта и протестиращи от началото на август месец тази година.  

Тогава премиерът Пламен Орешарски и вътрешният министър Цветлин Йовчев посрещнаха на „Дондуков” 1 хора като Бисер Миланов-Петното, който от днес е с дело за подбуждане на расова омраза.

Отчитаме разликата, че тогава „друг тип” протестиращи първоначално не бяха допуснати, тъй като се оказаха извън предварителния списък на заявилите желание за участие.

Макар че достъп на практика не им беше отказан, те отново предпочетоха да останат отвън. Въпреки това събитието остана със силата на „част от ангажимента на премиера да води активен обществен диалог и инициативата му всеки втори петък в месеца да обсъжда с граждани актуални за страната теми”.

Връщайки се към днешната среща, трябва да отбележим, че Клисарова не прояви особено разочарование от отказа на окупаторите.

„На днешната среща в МОН поканих всички студенти, а това, че представители на „Ранобудните студенти“ не дойдоха – е тяхно решение и с него те изразяват своята гражданска позиция”, заяви тя в коментар, попълнен от изразената й готовност да говори с всички студенти… отново.