Ушко Добродушков е доброто ченге. В смисъл такъв, че никога не скача на бой, ако има срещу себе си опасен противник, а в неговия квартал има доста опасни противници. Понякога естествено се случва с колеги да се окаже в ситуация с числено превъзходство на Добрите. Примерно – трима полицаи срещу сам пушилист в парка. На тъмно. В такива ситуации може и да вкара някоя кубинка на нарушителя, но никога не рита лошо и изпълнява екзекуцията протоколно, колкото да не се цепи от колектива. А ако примерно с колегите си преджоби някой такъв престъпник, на него му дават съвсем малко от плячката – щото и колегите му го имат за доста смотан, какъвто всъщност е.

***

За да разберете колко добро ченге е Ушко Добродушков, трябва да познавате лошото ченге Комисар Грозни. Той никак не е глупав и ако реши да тормози някого, ще намери всички легални средства за тормоз плюс два пъти по толкова – нелегални, но недоказуеми. Примерно пушилистът от горния абзац – ако той попадне в оптиката на Комисар Грозни, просто лошо му се пише. Грозни ще го запомни като лесна жертва и потенциална касичка. Ще го дои, колкото е възможно, ще проучи близките му и училището му, ще го изнудва с всяка мнима или реална улика срещу него, ще спекулира с огорчението на майката на жертвата… И още много неща, които човек не бива да си представя дори, а те се случват.

***.

Ушко Добродушков възприема службата като дълг

Тоест от време на време има дългове към лихвари от Люлин и Филиповци и макар че ползва преференциални кредитни линии, постоянно виси пари на някого. Толкова е глупав, че да ти е драго да работиш с такъв човек. Има се за неизповедимо хитър, но когато влезе в схема, винаги накрая остава някак обладан; или налюбен, както се казва в литературата.

***

Но колкото и да е глупав, по-силен от глупостта на Ушко Добродушков е неговият страх. Него го е страх дори от такива елементи като Ранобудните студенти и едва ли не от Йоло Денев. Затова и по протестите Ушко Добродушков все гледа да скатае службата и не може да се каже, че е проявил агресия. На псувни и провокации не реагира – пак поради ленивост на ума и чувствата.

А Комисар Грозни е смел, дребнав, изобретателен и отмъстителен. С него, ако не внимаваш, може и топките ти да пострадат на някой протест. Дискретно и недоказуемо.

***

Като пратят Ушко Добродушков да защити Бисер Миланов Лекето и да покани с ескорт журналистически екип до районното, той ще изпълни всички малоумни заповеди на началниците си, но няма да добави нищо от себе си – от глупост, страх и неинициативност.

А Комисар Грозни ще намери общ език с Бисер Лекето. И няма да си говорят за синтактичните аспекти на гносеологическата недостатъчност (дефицитите на предикацията имам предвид, кво толкова)..

***

Граждани! Пазете доброто ченге Ушко Добродушков. Доброто ченге е глупаво, безхарактерно, нерешително и почти безопасно.

Пазете го, както управляващите пазеха от артрит и гъзобъркане пръстчето на Волен Сидеров, преди да отворят Пазара на независимите депутати. Това последното е политическият еквивалент на Женския пазар. Всички се борим с контрабандата на тютюневи изделия, но МВР праща на Женския пазар или шматки, или злодеи, но не и истински полицаи.