Озовал се само сред „приятели”, премиерът Пламен Орешарски изчете трети отчет за свършеното от ръководения от него кабинет в последните седем месеца власт. „Упражнението” обаче бе абсолютно безсмислено от гледна точка на практически и информационен ефект. До коментари и дискусия не се стигна, не се чу и нищо ново.
Публиката на министър-председателя бе единствено от „запознати”, ако трябва да сравняваме заучените реплики, които месеци наред депутати от БСП и ДПС повтарят под формата на мотиви за оставането им в управлението, и съдържанието на „рапорта”. За удобството от липса на въпроси и възражения се погрижи групата на ГЕРБ, която напусна пленарна зала под предлог, че не е подготвена за отчет, а за парламентарен контрол. А всеобщото възхищение на присъстващите от чутото бе изразено от лидера на социалистите Сергей Станишев, който възкликна: „Имаме държава!”.

Как се стигна до патетичното заключение на председателя на ПЕС след меко казано скучния рецитал на премиера, остава в сферата на догадките какво възпламенява политическия възторг на Станишев.

Докладът на Орешарски бе написан по схемата „наследено-свършено-предстоящо”, преминавайки в цветовата гама от черно през сиво до розово, а някъде между тях се появи и лека нотка на самокритика. Управляващите за пореден път показаха, че се водят от максимата „повторението е майка на знанието”. Продължението на фразата за това чий е бащата ще се сетите и сами.

Чували ли сте, че заветът, получен от премиера Орешарски, е „дълбока институционална криза, продължителна икономическа депресия и задълбочаващ се дезинтегритет в обществото“? Че плануваният нов дълг е да покрие стари задължения?

Знаете ли, че е преустановен натискът върху бизнеса и задълженията с него са разплатени, намалена е цената на електричеството, работи се по големите инвестиционни проекти, ускорено е усвояването на европейските фондове, приходните агенции са наваксали изостаналото събиране на средства, възстановен е диалогът с местните власти, стимулират се раждаемостта и отглеждането на деца, разширена е системата за енергийно подпомагане, повишена е минималната работна заплата, увеличени са някои пенсии, намалена е таксата за достъп до здравно обслужване?

А имате ли представа, че всичките тези резултати са постигнати в тежката атмосфера на всекидневни протести?

Ако отговаряте на всички въпроси положително, то всеки един от вас може да бъде автор на текста на поредния отчет на премиера – трети по ред, за седем месеца, със същото съдържание.