Декември 2014 г. ще се навършат 100 години от уникалното събитие на Първата световна война. На Коледа през 1914 г. германци, французи и шотландци се побратимяват и решават да разберат повече за това, кой стои от другата страна на окопите. Враждуващите страни не само играят футбол, но по време на сключеното примирие си разменили подаръци, снимали се и погребали своите жертви.
100-годишното събитие с право е наречено паметно, след като послужило за пример за хуманност в един от най-тежките епизоди в историята на Европа.

Догодина младежите на английския футболен клуб „Нюарк таун“ ще се срещнат с връстниците си от германския клуб „Емендиген“ недалеч от северозападния белгийски град Ипер, където се разиграла историята. Командването на двете страни узнало за събитията и моментално взело мерки да не се повтаря подобно нещо, подриващо бойния дух.  

Историята е брилянтно разказана във филма „Честита Коледа“. И определено заслужава да бъде припомнена в момент, в който крайнодесните и националистически формации се мобилизират за изборите за Европейски парламент през 2014. 100 години след началото на Първата световна война Старият континент ужасно много се нуждае от обединение на фона на неофашистки призиви и доктрини.