Тъй като в България взепризнато „симулирането на дейност” и „бягането от отговорност” са национални дисциплини, в които се състезават всички, за пореден път да си спомним за легендарният Тодор Колев и неговото „Как ще ги стигнем американците”.
Американската телевизия NBC съобщава, че най-скъпо платеният служител на Агенцията за защита на околната (EPA) среда на САЩ и топ-експертът на страната по климатичните изменения Джон Бийл, е извършил „престъпление с мащабни пропорции” като в продължение на над 10 години се правил че е агент под прикритие на ЦРУ, за да избягва да върши истинската си работа.

Съд във Вашингтон трябва да се произнесе в сряда по искането на прокуратурата Бийл да бъде осъден на 30 месеца затвор за ощетяване на държавата с близо 1 млн. долара, изплатени в заплати и други финансови облаги за работа, която никога не е вършил.

NBC изтъква, че прецедентът с Джон Бийл повдига въпроса как е възможно подобна измама да продължава незабелязано и толкова време. Според два доклада на разследващите случая високопоставени служители на EPA са проявили небрежност, като не са проверявали измислените истории, които им разказва Бийл за работата си за ЦРУ, както и отпусканите му средства за заплати и разходи, включително пътуване по Лондон, първа класа, оставане пет-звезден хотел, лимузини и таксита.

До официалното му пенсиониране през април тази година, когато научил че е обект на федерално разследване, Джон Бийл е получавал годишна заплата с бонуси в размер на 206 000 долара, което го е правело най-скъпо платения служител на EPA. Нещо повече, той е получавал повече от директора на агенцията, Джина Макарти, неговия пряк началник.

През септември Бийл се е признал за виновен в ощетяването на американското правителство с 900 000 долара от 2000 година. В един от конкретните случаи, Джон Бийл не се явил на работа в продължение на 18 месеца, под предлог че работи за ЦРУ. В историите си той разказвал, че работи от централата на американското разузнаване в Лангли, или от база в Пакистан.

На практика Бийл нямал никакво отношение с ЦРУ включително ниво на достъп до информация. Повечето време докато отсъствал прекарвал в дома си в щата Вирджиния или в курорта Кейп Код.

За периода 2003 – 2011 г. Джон Бийл осребрил като служебни разходи 33 самолетни полета, костващи общо 266 190 долара. В 70 % от тях е пътувал първа класа и се настанявал в скъпи хотели.