Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е подслушвала телефонните разговори на 35 световни лидери, след като е получила номерата им от служител от друга американска правителствена институция, според секретен документ, осигурен от разобличителя Едуард Сноудън.
Секретната записка, с която разполага британския вестник Guardian, дава напътствия на високопоставени служители в „клиентските” департаменти като

Държавния, Белия дом и Пентагона, да споделят контактите си, за да може агенцията да добави телефонните номера на водещи световни политици към системите си за следене.

Документът отбелязва, че един неназован официален американски представител е предоставил над 200 телефонни номера, включително тези на 35 световни лидери, чийто имена не се споменават.Същите номера са били веднага въведени под наблюдението на АНС.

Тези разкрития добавят допълнителна тежест към растящото дипломатическо напрежение между САЩ и техните съюзници, след като по-рано тази седмица германският канцлер Ангела Меркел обвини американските служби, че подслушват мобилния й телефон.

След оповестяването на обвиненията на Меркел, говорителят на Белия дом Джей Карни излзе с позиция, че „САЩ не следят и няма да следят” комуникациите на канцлера на Германия. Този ход обаче не успя да успокои духовете в Берлин, където официални лица посочиха, че Вашингтон не е отрекъл да не е подслушвал телефона на Ангела Меркел в миналото.

При пристигането си в Брюксел за срещата на Европейския съвет, канцлерът на Германия обвини САЩ в „неприемливо” нарушаване на взаимното доверие, и че то трябва „да бъде изградено наново”.

Секретната записка, с която разполага Guardian предполага, че подобно наблюдение не е било изолиран случай, тъй като агенцията рутинно наблюдава телефонните комуникации на световните лидери – и дори иска сътрудничеството на други държавни институции.

Записката, датирана от октомври 2006 г., разпространена сред служителите на Дирекцията по комуникационно разузнаване (SID) на АНС, е озаглавена „Клиентите могат да помогнат на SID да получи телефонни номера за наблюдаване”.

Текстът започва с указания, как американски представители, които имат взаимодействие със световни лидери и политици, могат да помагат на дейностите по следене на агенцията.

„Съвсем наскоро американски представител осигури на АНС 200 телефонни номера към 35 световни лидери … Въпреки факта, че по-голямата част от тях са открито достъпни, 43 от тях са предварително неизвестни. Тези номера, както няколко други, са включени за наблюдение.”

Документът продължава, изтъквайки че новите телефонни номера за помогнали на агенцията да разкрие допълнителни контакти, които да добави за наблюдение. Текстът също така съдържа признание, че подслушването на тези телефонни номера е дало „твърде малко” полезен резултат.

От редакцията на Guardian са потърсили контакт с администрацията на президента Барак Обама за коментар по новия документ, но официални представители са отказала да отговорят директно, посочвайки официалната позицията на говорителя Джей Карни, изказана на пресконференция във Вашингтон снощи.

„Тези разкрития създадоха явно напрежение в отношенията ни с някои страни и се опитваме да се справим със ситуацията по дипломатически канали. Става въпрос за много важни отношение, както от икономическа гледна точка, така и от гледна точка на сигурността, и ще работим за да запазим възможно най-тесни връзки”, цитират думите на Карни световните агенции.

Публичните обвинения за шпионирането на Ангела Меркел се добавиха към политическото напрежение в Европа, свързано с мащаба на американските програми за следене на европейски граждани. В началото на седмицата вестник Le Monde, разкри документи, предадени от Едуард Сноудън, които показваха, че над 70 милиона телефонни разговори на френски граждани са били записани от АНС в края на миналата и началото на тази година, за срок от 30 дни.

Темата с американските програми за следене е водеща точка и в дневния ред на започналия вчера в Брюксел Европейски съвет. По последни на световните агенции, темата е до такава степен е доминирала разговорите на европейските лидери, като разговорите са продължили до ранните часове в днес. Международните наблюдатели припомнят, че това е първото заседание на Европейския съвет, на което основната тема на финансовата и икономическата криза.