Случаят с 15-годишната босненка Леонарда, експулсирана заедно със семейството си от Франция на 9 октомври се превърна в тема за широк обществено-политически дебат. В сърцето на дискусиите – финансовото измерение на издръжката на чужденците в страната, коментира в специален репортаж телевизионният канал France 24.

Сайтът Politique.net определя ситуацията като „обща истерия срещу чужденците”, като в последните дни тя се разраства в детайлни анализи на социалните предимства, които получават имигрантите във Франция.

Консервативният всекидневник Le Figaro разкрива тази седмица, че семейство Дибрани (родителите на Леонарда) са получавали по 311 евро месечно за период от 4 години на пребиваване на френска територия. В допълнение стойността на експулсирането на семейството босненски роми възлиза на 11 800 евро. Изданието заема позицията, че на семейството е трябвало да бъдат спрени социалните помощи още през януари 2011 г., когато молбата за убежище е била отхвърлена от съответния френски трибунал.

Бивш министър на имиграцията в правителството на Франсоа Фийлон, Брис Ортфу заяви седмица по-рано пред радио RTL, че държавната здравна помощ (АМЕ), достъпна за нелегално пребиваващите чужденци, е в ущърб на френските граждани и възлиза на „половин милиард евро” годишно, докато данъкоплатците заплащат здравни такси.

От своя страна ляво-центристкият вестник Liberation оспори тези данни, посочвайки че 4,5 млн. французи се възползват от още по-удобната система за социални помощи CMU-С.

Председателят на френските консерватори, UMP, Жан-Франсоа Копе се включи в дебата лансирайки повторно идеята си от 2012 г. за закриване на системата АМЕ – от която се възползват 200 000 чужденци – и подобни помощи да се отпускат само в крайно наложителни случаи.

Според UMP става въпрос за ревизиране на ситуацията, която поставя Франция в уникално положение на европейско ниво. Предложенията  на Жан-Франсоа Копе предвиждат превръщането на страната в „по-малко социално привлекателна”.

Liberation отново контрира с данни на европейската статистическа служба „Евростат”, че на френска територия на годишна база влизат 149 500 имигранти, срещу 497 000 във Великобритания, 430 400 в Испания и 317 200 в Германия.

Битката на данните се ожесточи допълнително тази седмица, след като консервативното списание Valeurs Actuelles публикува редакционен коментар, осъждащ про-ромското лоби във Франция.

Националистите на Марин льо Пен от „Национален фронт” не пропуснаха да се включат в полемиката и да обвинят UMP, че се опитва да заглави теми от предизборната им кампания, като закриването на държавната здравна помощ за чужденци.

От страна на управляващите социалисти видимо настроението не е висота, предвид срамежливите им включвания по въпроса, коментира France 24. Сред редките гласове, които се чуха в полемиката е този на председателя правната комисия във френския парламент Жан-Жак Урвоас, който резюмира ситуацията с думите:

„Десницата говори твърде много за имиграция, левицата недостатъчно.”

Полемиката остава отворена.